شناخت انواع وزوز گوش و راه های درمان آن
از آنجایی که وزوز گوش امروزه همه گیر شده است، می توان گفت اکثریت افراد آن را می شناسند و از آن رنج می برند. در نتیجه در این بلاگ از کلینیک شنوایی تهران سمعک به جای بیان چیستی و تعریف وزوز گوش، به شناخت انواع وزوز گوش و راه های درمان آن می پردازیم.
در وزوز گوش ممکن است صدایی که به گوش فرد می رسد انواع مختلفی داشته باشد که در افراد مختلف به صورت متفاوتی خود را نشان می دهد. افراد مختلف ممکن است طیف وسیعی از صداهای مزاحم مانند صدای زنگ، خشخش، هیس، سوت، صدای زنبور، غرش، پرپر زدن، شرشر آب، جیرجیر و … را بشنوند.
معمولا در وزوز گوش به صورت علمی بیان می شود که با توهمات شنیداری که نوعی اختلال روانی است، تفاوت دارد و ممکن است ممتد یا متناوب باشد که در هر فرد ممکن است در یک گوش و یا هر دو گوش شنیده شود. در این زمینه بهتر است بدانید وقتی که صداهای زمینهای کمتر می شود، صدای وزوز گوش بیشتر به گوش می آید و دلیل اصلی اینکه چرا شب ها و در محیط آرام وزوز گوش اذیت کننده تر است نیز همین می باشد.
بیماری ها و یا مواردی که در آن وزوز گوش بیشتر حس می شود و یا به عبارت دیگر اختلالاتی که منجر به وزوز گوش می شوند را بشناسید:
- پارگی پرده گوش
- بیماری منیر
- عفونت گوش
- آسیب به سر و گردن
- تومور عصبی گوش
- فرایند طبیعی پیری و در نتیجه تضعیف حلزون گوش
- اتواسکلروز
- قرار گزفتن در محیط هایی با فرکانس صدای بسیار بالا مثل صدای بمب و موشک
- انواع داروهای ضدالتهاب
- داروهای ضدافسردگی و داروی ضد مالاریای کینین (Quinine)
- بیماریهای مزمن مانند فشار خون، کلسترول، بیماریهای قلبی-عروقی، کمخونی، حساسیتها، کمکاری تیروئید، دیابت و بیماری خودایمنی.
- انسداد مجرای گوش
- سندروم مفصل گیجگاهی-فکی که نوعی مشکل گردن و فک هستند.
- استفاده بیش از حد از آسپیرین و خارج از تجویز پزشک
- عادتهایی مانند سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی
- استرس و خستگی
به صورت کلی می توان گفت وزوز گوش یکی از عوارض احتمالی حدود 200 نوع داروی تجویزی و بدون نسخه و یا مراقبت نکردن از سر موقع انجام حرکات خطرناک و مشکلات دیگر می باشد و دلایل زیادی برای مواجه شدن با آن وجود دارد.
انواع وزوز گوش
وزوز در گوش دارای دو نوع هست که هر یک به صورت جداگانه یا باهم ممکن است باعث شنیده شدن صدای زنگ یا سوت در گوش فرد باشد. وزوز های گوش را در دو نوع ذهنی و عینی جمعبندی می کنند که به صورت مجزا در ادامه بخوانیم که چگونه فرد مبتلا به آن را اذیت می دهند.
وزوز ذهنی: این وزوز در واقع با عنوان شایع در بین افرادی که از وزوز گوش رنج می برند شناخته می شود. در این نوع فقط خود فرد آن وزوز را می شوند که دلیل آن ممکن است بروز مشکل در گوش خارجی، میانی یا داخلی باشد. به صورت کلی دلیل در این نوع وزوز مسیر شنوایی فرد دچار مختل شده است.
وزوز عینی: همانطور که از نام این نوع وزوز گوش پیداست، حتی از بیرون گوش قابل مشاهده است که فرد از وزوز رنج می برد. یعنی وقتی بهترین پزشک گوش و حلق و بینی شما را معاینه می کند، او هم میتواند صدای وزوز را بشنود. این نوع از انواع وزوز در گوش نادر بوده و در اثر اختلال در عروق، بروز مشکل در استخوان گوش میانی یا انقباضات عضلانی پیدا می شود.
چرا وزوز گوش ایجاد می شود؟
به طور کلی، وزوز گوش یک علامت است که ممکن است به دلیل مشکلات مختلف در سیستم شنوایی ایجاد شود. این مشکل میتواند در سه قسمت اصلی گوش رخ دهد:
گوش خارجی: وزوز گوش ممکن است به دلیل تجمع گوشتی در کانال گوش خارجی، عفونت، یا تحریک از طریق شنوایی خارجی (مثل صداهای بلند) ایجاد شود.
گوش میانی: مشکلات در گوش میانی، مانند التهاب، تجمع مایعات، یا تغییر فشار، میتواند منجر به وزوز گوش شود.
گوش داخلی: در این قسمت، اعصاب شنوایی وارد میشوند و اطلاعات به مغز منتقل میشوند. اگر این اعصاب یا بخشهای مغزی که سیگنالهای عصبی را به عنوان صدا تفسیر میکنند (مسیر شنوایی) دچار مشکل شوند، وزوز گوش رخ میدهد. در اینصورت فشار امواج صوتی باعث حرکت موهای کوچک و ظریف گوش داخلی و انتشار سیگنال الکتریکی از سلولهای گوش به مغز میشود و مغز این سیگنالها را به صدا یعنی وزوز تبدیل میکند.
به صورت کلی دلایل زیادی باعث بدتر شدن صدا در گوش یا تینیتوس میشود که در حال حاضر شلیع ترین مدل آن یعنی صدای باد در گوش به صورت قطعی بیان نمی شود که چرا رخ می دهد اما می تواند یکی از دلایل گفته شده در پاراگراف های قبلی باشد. سایر علل آن نیز عبارتند از دیگر مشکلات گوش، بیماریهای مزمن و آسیب دیدن گوش یا شرایطی که بر روی اعصاب گوش و یا مرکز شنوایی در مغز تأثیر می گذارد.
علائم وزوز در گوش چیست؟
صداهای کاذبی که در گوش شنیده می شوند به دلیل وزوز گوش هست که از قبل با برخی علائم اطلاع قبلی در مورد به وجود آمدن و یا به اصطلاح عامیانه خبر از در راه بودن خود را می دهد. در این قسمت است که اگر این علائم را به زودی تشخیص داده و به پزشک متخصص شنوایی مراجعه کنیم می توانیم برای درمان نیز زودتر اقدام کرده باشیم. در واقع علائم وزوز گوش شامل شنیدن این نوع صداهای کاذب در گوش است که عبارتند از:
- ویبره
- غرش
- ضربات تند
- کلیک
- فشفش
- زمزمه
روش های درمان وزوز گوش
در درمان وزوز گوش روش های مختلفی به کار می رود اما روشی که پاسخ قطعی دارد، استفاده از سمعک می باشد که هر سمعکی در این زکینه تخصص ندارد و باید سمعکی با تکنولوژی پیشرفته برای حذف وزوز گوش استفاده کرد. در مورد تکنولوژی ویژهای که در سمعکها استفاده میشود، برخی از ویژگیهای مهم عبارتاند از:
کاهش نویز: سمعکها میتوانند با استفاده از فناوریهای پیشرفته، نویزهای محیطی را کاهش دهند تا صدای مورد نظر را بهتر شنود کنید.
اتصال بیسیم: برخی سمعکها امکان اتصال به دستگاههای موبایل، تلویزیون، یا دیگر دستگاهها را دارند. این اتصال بیسیم به شما اجازه میدهد تا به صداها و موسیقی بدون مشکل گوش دهید.
تنظیمات شخصی: سمعکها معمولاً دارای تنظیمات قابل تنظیم هستند که به شما اجازه میدهد تا صدای مورد نظر خود را بهینه کنید.
از آنجایی که هیچ دارویی برای درمان وزوز گوش وارد بازار نشده است، می توان با این تکنیک های خاص جایگذاری شده در سمعک، آن را نادیده گرفت. اگر برای استفاده سمعک فرد گارد گرفته و مقاومت می کند، روش دیگری که برای درمان وجود دارد، صداتراپی هست.
در صدا تراپی به جای سمعک فرد می تواند با یک هندزفر یا ایرپاد با صداهایی که باعث آرام شدن صدای وزوز گوش می شود، به توانایی مغز برای تمرکز بر روی صداهای مطلوب فرصت دهد. گزینههای درمانی زیادی میتوانند به کاهش اثرات وزوز گوش برای بهبود کیفیت زندگی و کاهش علائم کمک کند که هر یک بستگی به خود بیمار دارد.
آیا پیشگیری از وزوز گوش ممکن است؟
در واقع در اکثر مواقع پیشگیری از مشکل وزوز به دلایل اجتماعی و افزاد سر و صدای محیط به نوعی غیر ممکن است. اما اگر فردی در این زمینه بسیار حساس بوده و به فکر پیشگیری از آن است، می تواند برخی اقدامات احتیاطی به جلوگیری از انواع خاصی از وزوز را انجام دهد.
- استفاده از محافظ شنوایی
- کم کردن صدای موسیقی و یا کمتر قرار گرفتن در معرض صداهای با فرکانس بالا
- مراقبت از سلامت قلب و عروق با ورزش و تغذیه سالم
- دوری از الکل، کافئین و نیکوتین
جمع بندی
برای کسانی که تجربه وزوز گوش را داشته اند، بسیار مهم است که انواع آن را شناخته و راه های جلوگیری و درمان آن را برای کاهش درد بدانند. بدین منظور داشتن مشاوره با شخاص باتجربه در کلینیک های معتبر می تواند بسیار کمک کننده باشد. در کلینیک شنوایی تهران سمعک به آدرس https://tehransamak.com می توانید به صورت رایگان و تنها با یک تماس، از خدمات مشاوره در مورد وزوز گوش و یا هر مشکل شنوایی دیگر بهره مند شوید.