الیزابت هلمز، بنیانگذار ترانوس، که قبلا به عنوان جوان ترین میلیاردر خودساخته جهان شناخته می شد، تقریباً همه چیز را در یک چشم به هم زدن از دست داد.

الیزابت هلمز

الیزابت هلمز، موسس و مدیر عامل شرکت پزشکی ترانوس، یک کارآفرین موفق بود که به عنوان جوان ترین میلیاردر خودساخته جهان شناخته شد. اما او به زودی در یک داد و بیداد قرار گرفت و با هر چیزی که ساخته بود ویران شد، اکنون باید بیش از 11 سال زندان را تحمل کند.

زمانی که الیزابت هلمز در سال 2014 30 ساله بود، او را یکی از شناخته شده ترین چهره های جهان می دانستند. او از دانشگاه استنفورد فارغ التحصیل شد و شرکتی به نام Theranos را راه اندازی کرد که به لطف نوآوری های انقلابی در زمینه تشخیص بیماری، به سرعت به ۹ میلیارد دلار رسید.

هولمز توسط هیئت منصفه کالیفرنیا در ژانویه 2022 به چهار فقره کلاهبرداری با سیم متهم شد. البته اتهامات دیگری نیز علیه او وجود داشت که بنیانگذار Theranos از این اتهامات تبرئه شد، اما حالا حکم دادگاه تکمیل شده و هولمز باید ۱۱ سال و سه ماه در زندان بگذرد. در مقاله زیر، به فراز و نشیب های فردی که توسط فوربس به عنوان جوان ترین میلیاردر خودساخته جهان در سال 2015 معرفی شده است، نگاه می کنیم.

ظاهر

اطرافیان الیزابت هولمز می گویند زمانی که او 9 ساله بود، به همه کسانی که می دانست گفت که می خواهد وقتی بزرگتر شود میلیاردر شود. نزدیکان هلمز می گویند که او این را جدی و با قاطعیت گفته است. او در دوران دبیرستان اخلاق کاری خود را توسعه داد و تا دیروقت درس خواند.

به زودی، الیزابت هلمز اولین تجارت خود را با فروش کامپایلر برای زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس آغاز کرد. اما با الهام از پدربزرگش که جراح بود تصمیم گرفت در رشته پزشکی تحصیل کند اما خیلی زود متوجه شد که از سوزن می ترسد. او بعداً گفت که این پرونده از او الهام گرفته است تا ترانوس را تأسیس کند.

هلمز سرانجام تحصیل در رشته مهندسی شیمی را در دانشگاه استنفورد آغاز کرد. پس از اتمام سال اول دانشگاه، برای آموزش به موسسه ژنومیک سنگاپور پیوست. یکی از دلایلی که الیزابت توانست این شغل را پیدا کند این است که می تواند ماندارین صحبت کند.

در سال دوم، او نزد یک استاد دانشگاه به نام “چنینگ رابرتسون” رفت و پیشنهاد راه اندازی یک شرکت را داد. در نهایت با تشویق مربی خود، Real-Time Cures را تأسیس کرد که بعدها به Theranos تغییر نام داد. به زودی او پتنتی را برای یک دستگاه پزشکی برای تجزیه و تحلیل تجزیه و تحلیل و تحویل دارو، یک دستگاه پوشیدنی برای تجویز داروها، ارزیابی خون بیمار و تنظیم دوز دارو در صورت نیاز به ثبت رساند.

الیزابت هولمز ترم بعدی تحصیل در استنفورد را رها کرد و روی ترانوس در زیرزمین کالج خود تمرکز کرد. مدل کسب‌وکار آن حول محور ارائه راه‌حلی برای آزمایش‌های پزشکی با استفاده از فناوری اختصاصی است که می‌تواند اطلاعات مورد نیاز شما را با وارد کردن یک سوزن کوچک در انگشت و کشیدن مقدار کمی خون به دست آورد. هولمز ادعا کرد که این آزمایش ها می توانند بیماری هایی مانند سرطان و کلسترول بالا را تشخیص دهند.

ظهور Theranos

این کارآفرین جوان آمریکایی شروع به جذب سرمایه از شخصیت های مشهوری مانند لری الیسون، بنیانگذار اوراکل کرد. ترانوس بیش از 700 میلیون دلار سرمایه جذب کرده است. او به سرمایه گذاران گفت که اگر مجبور نباشد فناوری Theranos را توضیح دهد، پول آنها را می پذیرد. علاوه بر این، او می خواست حرف آخر را در شرکت بزند.

وسواس پنهان کاری در سراسر Theranos گسترش یافته است. او به زودی از سه کارمند شرکت به دلیل سوء استفاده از اسرار تجاری Theranos شکایت کرد. به دنبال این رویکرد مدیریتی الهام گرفته از استیو جابز، او شروع به پوشیدن یقه‌های یقه‌دار مشکی کرد.

در سال 2008، هیئت مدیره ترانوس تصمیم گرفت الیزابت هولمز را از سمت مدیرعاملی برکنار کند و فردی با تجربه تر را جایگزین او کند. اما هولمز در یک جلسه دو ساعته آنها را متقاعد کرد که به او اجازه دهند به کنترل شرکت ادامه دهد.

همانطور که ترانوس به جمع آوری میلیون ها دلار سرمایه اضافی ادامه داد، هولمز شروع به جلب توجه و شناخت رسانه ها کرد. او روی جلد مجله‌های Fortune و Forbes بوده است، سخنرانی‌های TED داشته و حتی با بیل کلینتون و جک ما هم‌نشینی کرده است.

ترانوس به زودی شروع به عقد قراردادهای دریایی کرد. کاپیتال بلو کراس و کلینیک کلیولند هر دو شرکت را ملزم کردند که آزمایش های خود را به بیماران خود ارائه دهد و والگرین در توافقی اعلام کرد که می خواهد یک مرکز آزمایش Theranos در فروشگاه های خود داشته باشد. این شرکت همچنین به طور مخفیانه قراردادی 350 میلیون دلاری با Safeway امضا کرد.

زمانی الیزابت هولمز به عنوان جوانترین میلیاردر خودساخته جهان معرفی شد که دارایی شخصی آن 4.5 میلیارد دلار تخمین زده می شود. اما او همچنان نگران امنیت بود. در ترانوس، الیزابت همه بازدیدکنندگان را ملزم به امضای یک توافقنامه عدم افشای اطلاعات کرد و تا زمانی که در شرکت بودند، باید یک نگهبان همراهی می‌کردند. او همچنین یک محافظ برای خود استخدام کرد و شیشه های دفترش را با گلوله پوشاند.

او به زمین میافتد

در همین زمان، سؤالات در مورد فناوری Theranos بیشتر شد. ایان گیبونز، دانشمند ارشد Theranos و یکی از اولین کارمندان این شرکت، به هولمز گفت که دستگاه آزمایشی هنوز برای عرضه عمومی آماده نیست و به اندازه کافی دقیق نیست. سایر دانشمندان خارج از شرکت نیز نگرانی هایی را در مورد Theranos مطرح کرده اند.

سازمان غذا و داروی ایالات متحده در آگوست 2015 تحقیقاتی را در مورد Theranos آغاز کرد و تنظیم کننده های دولتی خطاهای قابل توجهی در آزمایشات مداوم این شرکت بر روی بیماران پیدا کردند. در اکتبر همان سال، وال استریت ژورنال نتایج تحقیقات خود را در مورد مشکلات فناوری Theranos منتشر کرد و سقوط این شرکت را آغاز کرد.

گزارشگر این روزنامه، «جانی کاررو» متوجه شده بود که دستگاه آزمایش خون Theranos به نام «ادیسون» نمی تواند نتایج دقیقی به دست آورد. بنابراین این شرکت با همان مکانیزم های سنتی جواب نمونه های آزمایشی را می گیرد. الیزابت هلمز اخیرا در CNBC ظاهر شد تا از خود و شرکتش دفاع کند. او ادعا کرد که آنها به ترانوس حمله کردند زیرا می خواستند دنیا را تغییر دهند.

در سال 1395 علاوه بر سازمان غذا و دارو، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها و کمیسیون بورس و اوراق بهادار نیز بررسی این شرکت را آغاز کردند. در جولای همان سال، هولمز به مدت دو سال از صنعت تست پزشکی محروم شد. در ماه اکتبر، ترانوس فعالیت در آزمایشگاه ها و مراکز بهداشتی خود را به حالت تعلیق درآورد.

کارها را شروع کنید

در مارس 2018، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ترانوس و هولمز و همسرش سانی بالوانی را که مدیر عملیاتی و شماره دو شرکت بود به کلاهبرداری گسترده متهم کرد. هلمز موافقت کرد که کنترل مالی و تصمیم گیری شرکت را رها کند، 500000 دلار جریمه بپردازد و 18.9 میلیون سهام ترانوس را بازگرداند.

با این حال، او مدیرعامل Theranos باقی ماند، زیرا این شرکت در مالکیت خصوصی بود. هولمز در نامه ای به سرمایه گذاران برای نجات ترانوس درخواست پول بیشتری کرد. در ژوئن 2018، اعلام شد که هولمز از سمت مدیرعاملی کناره گیری می کند.

وزارت دادگستری ایالات متحده در همان روز اعلام کرد که هیئت منصفه فدرال الیزابت هولمز و سانی بالوانی را به 9 فقره کلاهبرداری غیرمستقیم و دو فقره توطئه برای کلاهبرداری متهم کرده است. در سپتامبر همان سال، Theranos در ایمیلی به سهامداران خود اعلام کرد که در حال بسته شدن است.

الیزابت هولمز در اوایل سال 2019 با ویلیام بیلی ایوانز نامزد کرد و چند ماه بعد در یک مراسم خصوصی با هم ازدواج کردند. پس از این ماجرا پرونده او و بالوانی از یکدیگر جدا شد.

علاوه بر پرونده های جنایی، هولمز با شکایات مدنی نیز مواجه بود. به عنوان مثال، یک بیمار سابق Theranos از او به دلیل بی توجهی به آزمایش خون شرکت شکایت کرد. با این حال، در فوریه 2020، یک قاضی با صدور حکمی برخی از اتهامات علیه تاجر آمریکایی را رد کرد که مدعی بود بیماران در نتیجه اقدامات وی متحمل ضرر مالی نشده اند.

همه‌گیری ویروس کرونا و محدودیت‌های ملاقات حضوری باعث شد که روند تحقیقات هولمز و دادگاه ابتدا به اکتبر 2020 و سپس به مارس 2021 موکول شود. در نهایت، او مجدداً درخواست کرد که دادگاه او به دلیل حاملگی اش تا 31 اوت به تعویق بیفتد. .

دادستان های دادگاه الیزابت هولمز ادعا کردند که او در مورد شرکتش به همه دروغ گفته است. اما پاسخ تیم حقوقی هولمز این بود که شکست جرم نیست زیرا او تمام تلاش خود را کرد و نباید در عدم موفقیت مقصر شناخته شود.

شاکی برای حدود 200 نفر از جمله «روپرت مرداک» و «هنری کیسینجر» و «جیمز متیس» پیشنهاد شهادت در این دادگاه را داده بود که در نهایت تنها 30 نفر شهادت دادند. این جلسات 11 هفته به طول انجامید و افرادی از جمله کارمندان سابق Theranos، سرمایه گذاران، بیماران و پزشکان در جایگاه شاهد حضور یافتند. سپس نوبت به تیم دفاع رسید و آنها فقط سه نفر از جمله خود الیزابت را برای شهادت فراخواندند.

پذیرش اشتباهات اثر الیزابت هلمز

او در دادگاه ادعا کرد که البلوانی از نظر عاطفی و جنسی از او سوء استفاده کرده است. هولمز گفت همسر سابقش همه برنامه های او را تنظیم کرده و کنترل رژیم غذایی او را در دست داشت. او همچنین اعتراف کرد که لوگوی چندین شرکت داروسازی را بدون اجازه در گزارش های Theranos گنجانده است. این مشکل باعث شده تا برخی از سرمایه گذاران بر این باور باشند که فناوری های Theranos توسط این شرکت ها تایید شده است.

در نهایت پرونده هولمز به هیئت منصفه هشت مرد و چهار زن تحویل داده شد. آنها بنیانگذار ترانوس را در یک فقره توطئه برای کلاهبرداری از سرمایه گذاران و چهار فقره کلاهبرداری غیرمستقیم مجرم شناختند. هولمز در چهار مورد دیگر بی گناه شناخته شد و هیئت منصفه نتوانست در مورد سه مورد دیگر به اجماع برسد.

کمی بعد شبکه آمریکایی Hulu سریالی بر اساس داستان هلمز و ترانوس ساخت به نام The Dropout. سوال اصلی این سریال این بود: “جوان ترین میلیاردر خودساخته جهان چگونه در یک چشم به هم زدن همه چیز را از دست داد؟”

از زمان صدور رأی هیئت منصفه، الیزابت هولمز چندین بار برای تجدید نظر یا برگزاری دادگاه دیگری تلاش کرده است. اما در نهایت تلاش او بی نتیجه ماند و در 18 نوامبر سال جاری اعلام شد که هولمز 135 ماه معادل 11.25 سال را در زندان می گذراند.

او در پاسخ به این حکم گفت: من اینجا در مقابل شما ایستاده ام و مسئولیت ترانوس را می پذیرم. من عاشق Theranos بودم […] من خیلی متاسفم. من تمام آنچه را که داشتم فدا کردم تا شرکتمان را بسازم و نجات دهم.» الیزابت هلمز باید از 27 آوریل 2023 (7 مه 1402) به زندان برود.

دیدگاهتان را بنویسید