10 چیز که قبل از شروع برنامه نویسی باید بدانید
یادگیری برنامه نویسی همیشه آسان نیست. ممکن است با وب سایت آموزشی روبرو شوید که با معرفی برنامه نویسی بعنوان یک شغل آسان ، برای خود کاربرانی را جذب کنند. در هر صورت برنامه نویسی کمی پیچیده است و در ابتدا یک زمینه ی شغلی سخت برای یادگیری میباشد اما رفته رفته که مهارت های بیشتری کسب میکنید آسان و آسانتر خواهد شد.
بعنوان کسی که قصد دارد آموزش برنامه نویسی را شروع کند، ممکن است بخواهید ابتدای طول مسیر یادگیری برنامه نویسی را تصور کنید یا اینکه بفهمید چگونه از سطح مبتدی به سطح بالاتر بروید ، تفاوتی ندارد و شما میتوانید مسیر مناسبتان را پیدا کنید و پیش بروید.
در اینجا ۱۰ نکته مفید وجود دارد که باید قبل از شروع برنامه نویسی بدانید. یادگیری این ۱۰ نکته به شما از مسیر یادگیری برنامه نویسی آگاهی کاملی را میدهد و میدانید که چه زمانی چه کاری باید انجام دهید.
۱ – اصول اولیه برنامه نویسی را به درستی یاد بگیرید.
هنگام شروع یادگیری، اولین چیزی که باید از آن مطمئن باشید « یادگیری صحیح اصول برنامه نویسی » است. این اولین قدم برای تبدیل شدن به یک نینجای برنامه نویسی است.
برای یادگیری صحیح اصول برنامه نویسی ، همانطور که در هر زمینه ی دیگری که با آن روبرو می شوید، باید هسته ی علم کامپیوتر را یاد بگیرید. در حال حاضر صدها دوره آنلاین برای مبتدیان وجود دارد. بهتر است بدانید که اینترنت به مبتدیان اهمیت بیشتری می دهد و اطلاعات زیادی را در اختیار آنها قرار می دهد – به اینترنت بگویید بهشت مبتدیان !
اصول برنامه نویسی چیست ؟
اصول برنامه نویسی شامل آموزش مفاهیم برنامه نویسی مانند متغیرها ، انواع داده ها ، حلقه ها ، توابع ، شرط گذاری ، شی گرایی و … می باشد. برای یادگیری اصول برنامه نویسی پیشنهاد میشود از یک زبان برنامه نویسی کامل استفاده کنید که شامل همه ی مفاهیم ذکر شده به شکل صحیحی باشد مثل زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس ( C++ ) .
بطور خلاصه، اصول برنامه نویسی به شما پایه ای قوی برای یادگیری مهارت های پیشرفته تر مثل هوش مصنوعی، ماشین لرنینگ، توسعه ی وب، بازیسازی ، برنامه نویسی اپلیکیشن موبایل و … می دهد.
اگر اصول برنامه نویسی را به طرز صحیحی با اولین زبان برنامه نویسی خود یاد بگیرید ، برای یادگیری زبان های برنامه نویسی بعدی دچار مشکل نخواهید شد و سریعا میتوانید زبان جدیدی نیز یاد بگیرید چون اصول برنامه نویسی در اکثر زبان های برنامه نویسی یکسان است و شما تنها چیز جدیدی که باید یاد بگیرید قواعد دستوری و نوشتاری ( Syntax ) خاص آن زبان برنامه نویسی جدید است.
۲ – در برنامه نویسی صبر داشته باشید
اولین نیاز برای پیشرفت در حوزه ی برنامه نویسی داشتن صبر است. صبر به شما این امکان را میدهد که از مسائل پیچیده فرار نکنید و با صبر بالا، آنها را بتوانید حل کنید. از آنجایی که برنامه نویسی یعنی حل مسائل مختلف پس این ابزار قطعا به درد شما میخورد و اگر صبر بالایی ندارید آنرا تمرین و ایجاد کنید.
مفاهیم کامپیوتر پیچیده هستند و درک آنها نیازمند مقاومت، صبر و تلاش است. بسیاری از مبتدیان در ابتدای مسیر آموزش برنامه نویسی ، انتظارات درستی ندارند. بله، شما در ابتدا همه چیز را بلد نیستید و باید این را قبول کنید. باید بدانید خوش بینی هم بیش از حد خطرناک است. به دلیل انتظارات ناصحیح ، بسیاری از مبتدیان در ابتدای شروع برنامه نویسی تسلیم شده و به سراغ حرفه دیگری می روند. برای مقابله با این موضوع، باید صبر خود را تقویت کنید و همیشه به هدف نهایی فکر کنید.
۳ – هدف گذاری کنید و به سمت آن حرکت کنید
هدف گذاری می تواند یک انگیزه قدرتمند در مسیر یادگیری برنامه نویسی باشد. برای مثال، اگر قصد دارید زبان برنامه نویسی کاتلین ( Kotlin ) یاد بگیرید، هدفی برای انجام یک پروژه ساده تا پایان هفته تعیین کنید. پس از رسیدن به هدف، هدف دیگری تعیین کنید و این چرخه را تکرار کنید. بله، به همین سادگی است!
یادگیری و پیشرفت در برنامه نویسی انتهایی ندارد، به همین دلیل ، بهتر است به یادگیری با هدف گذاری ادامه دهید و هدف اصلی خود را گم نکنید. بنابراین، به عنوان یک دانشجوی راه برنامه نویسی ، به چه اهدافی می توانید برسید؟
در اینجا چند نمونه از اهداف کوچکی برای برنامه نویسی آورده ایم که میتواند برای شما مفید باشد. میتوانید انها را انجام دهید یا اگر این تمرین ها هم راستا با یادگیری های شما نیست میتوانید از آنها الگو بگیرید :
- ساختن یک ماشین حساب با javascript و css
- ساختن یک وب سایت ریسپانسیو با استفاده از Html , Css و Javascript
- توسعه ی یک وب سایت داینامیک با کمک یک زبان برنامه نویسی سمت سرور مثل PHP ، Ruby ، Python یا … .
- ساختن یک بازی دو بعدی با استفاده از زبان برنامه نویسی Javascript
موارد بالا تنها چند نمونه هستند و شما میتوانید، بر اساس زبان برنامه نویسی در حال یادگیری و علاقه ی خود مثال های دیگری را انجام دهید ولی دقت کنید که هدف باید قابل دستیابی باشد ، بنابراین در حال حاضر سعی نکنید روی طراحی سایت مشابه دیجی کالا یا خلق یک گیم فوق العاده کامپیوتری تمرکز کنید. سعی کنید به آرامی حرکت کنید و سپس با پیشرفت بیشتر، پروژه های بزرگتر و پیچیده تری را هدف قرار دهید.
۴ – پروژه های بیشتری انجام دهید.
با انجام پروژه های بیشتر، نه تنها می توانید کمبودهای خود را درک کنید، بلکه مهارت های تحلیل و حل مسئله خود را نیز بهبود می بخشید. از این گذشته، یادگیری برنامه نویسی صرفا در مورد یادگیری سینتکس یک زبان برنامه نویسی خاص نیست، بلکه در مورد یادگیری حل مشکلات با استفاده از ابزارهای موجود است.
برنامه نویسی همواره نیازمند دید خلاقانه و نقشه ای مناسب ، برای ساختن چیزهای معنادار است. ممکن است برای برنامه نویسان مبتدی خلق ایده سخت باشد ولی به مرور زمان بهتر خواهد شد.
برای یافتن ایده های خوب برای پروژه ی برنامه نویسی می توانید در گیت هاب (GitHub) ثبت نام کنید، گیتهاب جایی است که می توانید پروژه ی خود را برای دسترسی آسان ذخیره و حتی بین دیگران به اشتراک بگذارید. با مرور کد مخزن های (repositories) عمومی برای زبان برنامه نویسی که در حال یادگیری آن هستید، می توانید ایده های مختلف برنامه نویسی پیدا کنید.
۵ – برای تقویت برنامه نویسی وارد پروژه گروهی شوید.
یادگیری برنامه نویسی هرگز یک تلاش انفرادی نیست. اگر فکر می کنید بدون کمک دیگران می توانید پروژه های خوبی را بسازید، در مسیر اشتباه قرار گرفته اید ( بجز پروژه های خاصی ). برنامه نویسی یک فعالیت گروهی است و اگر می خواهید موفق شوید، باید از پلتفرم های اجتماعی مختلفی که برای برنامه نویسانی مانند شما، ساخته شده اند کمک بگیرید.
در سایت هایی مانند گیت هاب (GitHub) یا هر سایت اجتماعی کد نویسی دیگر، به دنبال یک جامعه مناسب برای خود بگردید. هر کدام از این جوامع مزایای خاص خود را دارند و به شما در بهبود مهارت هایتان کمک می کنند. به عنوان مثال، می توانید مخزن های پروژه های عمومی را در گیت هاب جستجو کنید.
یک مثال خوب دیگر کدزنی زنده (Livecoding) است، جایی که می توانید به صورت زنده ببینید که افراد دیگر، پروژه های خود را کدنویسی میکنند و این به شما چالش های واقعی برنامه نویسی را نشان میدهد که در آینده درون پروژه های واقعی با آنها روبرو خواهید شد و باعث تقویت شما میشود.
همچنین یکی از سایت های عالی که تقریبا همه ی برنامه نویسان جهان در آن جمع هستند و از هم سوال میکنند و پاسخ میدهند سایت استک اورفلو است.
۶ – تعادل در یادگیری ایجاد کنید.
به عنوان یک برنامه نویس ، پایانی برای پیشرفت شما وجود ندارد و احساس مداوم کمبود تخصص ، بخشی از ذات یک توسعهدهنده است. انتشار روزانه ی فناوریهای جدید نیز به برنامه نویسان اجازه استراحت نمیدهد، زیرا آنها باید به طور مداوم مهارتهای خود را ارتقا دهند تا نیازهای جدید بازار را برآورده سازند. به عنوان یک مبتدی، همیشه باید آماده یادگیری چیزهای جدید باشید. یعنی به عبارت ساده تر همیشه آپدیت باشید.
وجود امکانات و منابع زیاد هم کمکی به این مسئله نمیکند، شما همیشه میتوانید برنامه نویسان حرفه ای پیدا کنید که به دلیل هجوم مداوم ابزارها ، تکنولوژی و استانداردهای جدید در حوزه ی برنامه نویسی ، از تخصص های خود مطمئن نیستند.
بنابراین از این موضوع میتوانید یک برداشت خوب داشته باشیم و آن هم این است که ایرادی ندارد اگر همه چیز را ندانید. هر آنچه که بخوبی یاد گرفتید کافی است و به یاد داشته باشید تا زمانی که یادگیری چیزهای جدید را متوقف نکنید ، هرگز مشکلی برای شما پیش نمی آید.
نکات بعدی برای شروع یادگیری برنامه نویسی چیست ؟
اگر نکات بالا را در یادگیری برنامه نویسی رعایت کرده باشید شما از مرحله ی مبتدی بودن گذر کرده اید. و اما نکات بعدی چیست ؟ آیا همه چیز رد شدن از مرحله ی مبتدی است ؟ همانطور که قبلا ذکر شد، یادگیری برنامه نویسی مسیری بی پایان است. میتوانید با دنبال کردن چهار نکته بعدی، تجربه یادگیری خود را بهبود ببخشید.
۷ – یادگیری الگوریتم ها
بعد از اینکه کمی در انجام پروژه های برنامه نویسی تجربه کسب کردید، اکنون وقت آن رسیده که به سراغ الگوریتم ها در برنامه نویسی بروید. الگوریتم ها جزو علم کامپیوتر و اصول برنامه نویسی هستند. مهم نیست که شما قصد ساختن یک سایت داشته باشید یا ساختن یک گیم موبایلی ، همیشه باید از الگوریتم برای رسیدن به نتیجه نهایی استفاده کنید.
با افزایش مهارت در الگوریتمها ، میتوانید مهارتهای خود را به سطح بالاتری در برنامه نویسی برسانید.یادگیری الگوریتم همچنین میتواند به شما در کسب اولین شغل کمک کند، زیرا اکثر مصاحبه های شغلی بر اساس الگوریتمها و حل مسئله است. هدف خود را حل حداقل یک مسئله الگوریتمی برنامه نویسی در هر روز قرار دهید.
۸ – در یادگیری برنامه نویسی ، استفاده از مستندات را جدی بگیرید.
تقریبا همه ی زبان های برنامه نویسی ، فریمورک ها ، کتابخانه ها یک داکیومنت یا مستندات برای خود دارند.مستندات آموزشی به شما کمک می کند تا در مورد زبان برنامه نویسی، فریمورک یا کتابخانه ای که استفاده می کنید بیاموزید. آنها سرشار از اطلاعات مفید در مورد آن موضوع خاص هستند و می توانند به شما در یادگیری سریعتر کمک کنند!
به عنوان یک مبتدی ، نیازی نیست از خواندن مستندات بترسید ، زیرا آنها بهترین دوست شما در یادگیری یک زبان برنامه نویسی یا … هستند. با مراجعه به سایت مستندات ، با حوصله و به آرامی خواندن آن ها را شروع کنید و کم کم پیشرفت کنید. اگر احساس کردید که مطالب آموزشی مستندات برای شما پیچیده است برای یادگیری یک قسمت خاص از گوگل و انجمن های برنامه نویسی هم کمک بگیرید.
برای مثال اگر قصد دارید فریمورک لاراول زبان PHP را یاد بگیرید این فریمورک در سایت خود بخشی برای تمام نسخه های لاراول بصورت آموزشی دارد که داکیومنت کامل و کافی برای یادگیری آن میباشد. برای دسترسی به آن کافیست به سایت مستندات لاراول سر بزنید.
نکته : با یادگیری یک زبان برنامه نویسی همه چیز تمام نمیشود. نوبت آن میرسد که فریمورک های آن را یاد بگیرید. برای مثال اگر زبان PHP را یاد بگیرید باید یکی از فریمورک های آن مثل Codeigniter یا Laravel را یاد بگیرید همچنین بعد از یادگیری آنها نیز ممکن است نیاز به یادگیری چیزهای بیشتری باشد مثلا بهترین پکیج های ساخت فروشگاه اینترنتی با لاراول …
۹ – به ابزارهای برنامه نویسی عادت کنید.
مانند هر حرفه دیگر ، ابزارها میتوانند به شما کمک کنند کارهای پیش پاافتاده را سریعتر از حد معمول انجام دهید. مهم نیست کدام زبان برنامه نویسی یا فریمورک را یاد می گیرید، از مجموعه ی ابزار موجود استفاده کنید تا سریعتر پیش بروید.
ابزارها همچنین می توانند به شما در اتوماسیون سازی بیشتر کارهای دستی کمک کنند و به شما امکان دهند روی مشکل اصلی تمرکز کنید و وقت خود را برای مسائل پیش پا استفاده صرف نکنید. برای مثال، باید به ابزارهایی مانند گیت ، Slack ، محیط های کدنویسی مثل vs-code ، ابزارهای توسعه کروم، فريمورکهای برنامهنویسی ( back-end و front-end در توسعه ی وب ) و به موارد دیگر عادت کنید.
۱۰ – برای پیشرفت در برنامه نویسی ،باید یک منتور ( استاد ) خوب پیدا کنید.
یادگیری برنامهنویسی میتواند کار زمانبری باشد، به خصوص اگر یک استاد خوب نداشته باشید. با کمک یک استاد، نه تنها میتوانید در زمان خود صرفهجویی کنید، بلکه از تجربیات او نیز بهرهمند شوید. یک استاد به راحتی میتواند شما را در پروژهها راهنمایی کند و به شما کمک کند تا به یک برنامهنویس بهتر تبدیل شوید.
در انتخاب استاد برای یادگیری برنامه نویسی باید دقت زیادی بکنید. اگر استاد و راهنمای شما خوب نباشد ، بخاطر حساسیت این مسیر ، ممکن است نه تنها برنامه نویسی را یاد نگیرند بلکه در یک مسیر اشتباه قرار بگیرید و همین باعث شود به کل از یادگیری و پیشرفت در حوزه ی برنامه نویسی منصرف شوید.
در انتخاب یک دوره ی آموزشی تنها به هزینه ی آن دقت نکنید زیرا هزینه ی مالی را میتوانید جبران کنید ولی ارزش زمانی که از شما گرفته شده است را هرگز نمیتوانید جبران کنید. پس اگر استادی پیدا کردید که واقعا خوب هست و مطمئن هستید با او پیشرفت میکنید اما باید هزینه ی مالی بیشتری بپردازید ، هرگز تردید نکنید زیرا هزینه ای که برای آموزش خوب میکنید مثل بزرهایی هست که میکارید و محصولات آنرا هم برداشت خواهید کرد.
پس اگر به تازگی شروع به یادگیری برنامه نویسی کرده اید، داشتن یک استاد می تواند به شما در سرعت بخشیدن به روند یادگیری کمک کند. شما می توانید یک استاد را به صورت حضوری پیدا کنید یا از دوره های آموزشی اینترنتی استفاده کنید. سایت های زیادی هستند که بصورت آکادمی آموزش برنامه نویسی فعالیت میکنند و شما میتوانید با شرکت در دوره های اموزشی آنها از مطالب استادش استفاده کنید.
اگر تا اینجای مقاله را خواندید و تصمیم گرفته اید که برنامه نویس شوید تبریک میگوییم . یکی از مهم ترین کارهایی که باید روی آن تمرکز کنید پیوستن به یک گروه ، انجمن یا پلتفرم اجتماعی است که در آن بتوانید افراد همفکری پیدا کنید.هنگامی که از مهارت های خود احساس رضایت کردید، ممکن است بخواهید کسب درآمد نیز داشته باشید. پلتفرم های آنلاین زیادی هستند که میتوانید در آنها بصورت فریلنسری مشغول باشید. با کار بر روی یک پروژه واقعی، نه تنها می توانید چیزهای جدید یاد بگیرید، بلکه می توانید مهارت هایی که یاد گرفتید را نیز محک بزنید. همچنین، می توانید به دنبال فرصت های شغلی در میان همسالان خود باشید و شاید به آنها در پروژه هایشان کمک کنید !
برچسب ها : نکات برنامه نویسی,شروع برنامه نویسی,آموزش برنامه نویسی,یادگیری برنامه نویسی,برنامه نویسی,شروع یادگیری برنامه نویسی,اصول برنامه نویسی,اهداف برنامه نویسی