در ابتدا به این موضوع می پردازیم که برد مدار چاپی PCB چیست و سپس به چگونگی سفارش و پروسه آن می پردازیم.
برد مدار چاپی چیست؟
PCB یا برد مدار چاپی نام سنتی برد خالی است که دادهها و طرحبندی آن توسط سازنده لوازم الکترونیکی تعیین شده و سپس سفارش داده و تولید می گردد. در استفاده غیررسمی، اصطلاح PCB هم برای برد های خالی و هم برای تخته های مونتاژ شده استفاده می شود. مدار چاپی به معنای بردی است یک یا چند لایه که امکان مونتاژ انواع قطعات مورد نیاز روی آن وجود دارد. یک برد مدار چاپی یا PCB برای پشتیبانی مکانیکی و اتصال الکتریکی اجزای الکترونیکی با استفاده از مسیرهای رسانا، مسیرها یا علائم سیگنال حک شده از ورقهای مسی لایهبرداری شده بر روی یک بستر غیر رسانا استفاده میشود.
هنگامی که برد فقط دارای خطوط و ویژگی های مسی است و هیچ عنصر مداری مانند خازن، مقاومت یا دستگاه فعال در بستر واقعی برد ساخته نشده است، درست است که از آن با نام فیبر مدار چاپی و برد یاد شود. استفاده از اصطلاح PWB یا برد سیمکشی چاپی اگرچه دقیقتر و متمایزتر از آنچه که به عنوان برد مدار چاپی واقعی شناخته میشود، معمولاً برای بسیاری از مردم کنار گذاشته شده است زیرا تمایز بین مدار و سیمکشی در آن مبهم بود.
امروزه بردهای سیمکشی چاپی (مدار) تقریباً در همه به جز سادهترین دستگاههای الکترونیکی تولید شده تجاری استفاده میشوند و فرآیندهای مونتاژ کاملاً خودکار این امکان را به وجود آورده اند که ساخت و سفارش مدار چاپی همه به صورت بدون دخالت دست و سفارش نیز به شکل آنلاین انجام شود. خوشبختانه با وجود شرکت آریا مدار ارجمند در ایران نیز این امکان فراهم شده است که تولید و ساخت بردهای مدار چاپی به صورت تمام اتومات انجام شود و با بالاترین دقت و سرعت این قطعات پرکاربرد ساخته و در اختیار متقاضیان قرار بگیرند. شما می توانید با مراجعه به وبسایت آریا مدار ارجمند علاوه بر سفارش اطلاعات جامعی در رابطه با بردهای مدار چاپی به دست آورید: https://www.aryamadar.com/
طراحی برد مدار چاپی
از نرم افزارهای بسیار مفید و پرکاربرد که در طراحی مدار و رشته برق و الکترونیک استفاده می گردد پروتل با Protel DXP است. این نرم افزار قدرتمند کار را به جهت داشتن آرکایو و قطعات متعدد و کامل آسوده می نماید. در واقع چگونگی عملکرد و شبیه سازی انواع طرح های الکترونیکی با این نرم افزار انجام می شود که اغلب به تولید برد مدار چاپی یا PCB و FPG منجر می گردد.
طراحی و ساخت برد مدار چاپی
در طراحی بردهای مدار چاپی از نرم افزارهای متعددی استفاده می کنیم که هریک از آنها در قسمت مخصوص به خود طراحی را بهبود می بخشند. یکی از معدود نرم افزارهایی که توانست از از طراحی تا تولید همگام متخصصان باشد. باید توجه داشت که پروتل نام قدیمی آلتیوم دیزاینر است و امروزه با این نام شناخته می شود. این گونه نرم افزارها به مهندسان این امکان را می دهند تا با دقت زیاد و در کمترین زمان ممکن درست همان بردی که تولیدکننده ها مورد نظر دارند را طراحی و تولید نمایند. یکی از چالش هایی که در ساخت بردهای مدار چاپی با ان روبه رو هستیم این است که یک نوع خاص وجود ندارد و برای هر نوع لوازم برقی و الکترونیکی نیاز به استفاده از مدارهای چاپی خاصی می باشد. پس باید طراحانی خبره با تجهیزات روز دنیا وجود داشته باشند که بتوانند پاسخگوی نیاز بازار موجود به ویژه در ایران که به دلیل تحریم ها لوازم مورد نیاز ساخت داخل است را بدهند.
مزایای مدار چاپی
به وجود آمدن بردهای مدار چاپی پیشرفت قابل توجهی در توسعه سیم پیچی بود که در آن یک قطعه کوچک (به معنای واقعی کلمه) طوری ساخته می شود که می تواند قطعات مورد نیاز دیگر را روی خود سوار کرده و قطعه ای بادوام که به راحتی ما را به مقاصد خود می رساند را تولید کند. با حضور سیلیکون در صنعت برق و الکترونیک هزینه ها نیز تا حدود زیادی کاهش یافتند و کاهش هزینه های تولید محصولات الکترونیکی، تولیدکنندگان را به دنبال راه حل های بهتر برای تولید محصول باکیفیت سوق داد حالا شاهد تولید انواع بردهای مدار چاپی سیلیکونی یا با استفاده از انواع مواد دیگر در این صنعت هستیم و به تولیدکننده های داخلی که همه روزه برای پیشرفت مان می کوشند می بالیم.