در این مقاله آموزشی به تاثیر نور در عکاسی پرداخته شده است که رعایت نکات مربوط به آن می تواند عکس های زیباتری را در پی داشته باشد.

تاثیر نور در عکاسیاین غیر قابل انکار است که با دانستن نقش نور در عکاسی می توان عکس های زیباتری گرفت. در مقاله زیر به نقش نور در عکاسی و جزئیات اولیه و اساسی مربوط به آن خواهیم پرداخت.

تاثیر نور در عکاسی چیست؟

بازی با نور یکی از اصول اولیه عکاسی است که عکاسان باید آن را به خوبی بدانند. حتی معادل انگلیسی کلمه عکاسی از ترکیب کلمات یونانی برای نور و طراحی تشکیل شده است. عکاسان با ثبت ذرات نور بر روی فیلم یا سنسور دوربین های دیجیتال، تصاویری را خلق می کنند و از این نظر، کارشان شبیه کار نقاشان است. نتیجه می گیریم که نقش نور در عکاسی این کاملاً حیاتی است و بدون آن عکاسی چندان منطقی نخواهد بود.

هنگامی که عکس می گیرید، مقادیر متفاوتی نور از قسمت های مختلف قاب جمع آوری می شود. به طوری که اشیاء تاریک نور کمتری را منعکس می کنند، در حالی که اشیاء روشن نور بیشتری را به سمت دوربین می تابانند. همین امر باعث ایجاد سایه ها و نقاط روشن می شود. رنگ ها نیز با توجه به طول موج و فرکانس نور منعکس شده از اجسام تعیین خواهند شد.

یاد بگیرید که از نور استفاده کنید

به خاطر اینکه نقش وسیع نور در عکاسیعلاقه مندان به این هنر باید بتوانند شرایط نوری و انواع نور را به خوبی تشخیص دهند. بسیاری از کارشناسان معتقدند که این مهارت اساس عکاسی را تشکیل می دهد. اما در عین حال سخت ترین و زمان برترین مهارت مربوط به آن است.

تاثیر نور در عکاسی

ترکیب نور و نوردهی جزء مهمی از نقش نور در عکاسی یادگیری نسبتا آسان است. البته دوربین های دیجیتال امروزی می توانند به صورت خودکار مقادیر مورد نیاز کاربران را محاسبه کنند و نیازی به وارد کردن دستی آنها نیست. با این حال، در شرایط مختلف، ممکن است لازم باشد دوربین را از حالت خودکار خارج کنید. پس بهتر است نحوه محاسبه این موارد را یاد بگیرید.

خواص اصلی نور

نور ویژگی های اساسی و ضروری زیادی در عکاسی دارد که هر کدام در هنگام عکس گرفتن بسیار مهم هستند. اینها شامل تراکم، رنگ، کیفیت و جهت است. لازم به ذکر است که شرایط روشنایی ایده آل از ماده ای به ماده دیگر متفاوت است و معمولاً نمی توان به آن دست یافت. همچنین در هر سبکی از نور با ویژگی های متفاوتی استفاده می شود و تغییر آنها می تواند خروجی کلی کار را تغییر دهد. در زیر به توضیح هر یک از ویژگی های ذکر شده می پردازیم.

1. شدت نور

شدت نور میزان نور دریافتی توسط سنسور فیلم یا دوربین را تعیین می کند. برای رسیدن به نوردهی ایده آل از شدت نور مناسب استفاده می شود و نباید بیش از حد باشد. اگر نور زیادی در محیط وجود دارد یا توسط سوژه منعکس می شود، باید تنظیمات نوردهی مانند دیافراگم و سرعت شاتر را تغییر دهید. همچنین با کمک فیلتر خاکستری خنثی یا فیلترهای پلاریزه می توانید شدت نور ورودی به لنز را محدود کنید.

شدت نور در عکاسی
رابطه بین فاصله از منبع نور و دیافراگم لنز

از طرف دیگر، اگر نور کافی در محیط وجود ندارد، می توانید سرعت شاتر را کاهش دهید یا دیافراگم را افزایش دهید. همچنین افزایش ISO یکی دیگر از راه های افزایش روشنایی تصویر در دوربین های دیجیتال است. اما نباید فراموش کنیم که این می تواند منجر به افزایش نویز در تصویر حاصل شود. تغییر فاصله از سوژه راه دیگری برای کنترل شدت نور است.

2. رنگ روشن

وقتی صحبت از نقش نور در عکاسی می شود، رنگ نور اهمیت ویژه ای پیدا می کند. منابع نوری مختلف رنگ های متفاوتی را ساطع می کنند. این نوع رنگ معمولاً دمای رنگ نامیده می شود و بر حسب کلوین اندازه گیری می شود. رنگ نور ساطع شده معمولاً رنگ کلی تصویر را تشکیل می دهد. زیرا می تواند بر رنگ اجسام و عناصر موجود در کادر تاثیر بگذارد. در عکاسی دیجیتال با تغییر تنظیمات تراز سفیدی می توان رنگ ها را در جهت دلخواه آگاه کرد و هول داد.

نور رنگی در عکاسی
دمای رنگ تولید شده توسط منابع نوری مختلف

3. کیفیت سبک

هنگام در نظر گرفتن نور در عکاسی، این دو اصطلاح متفاوت با عنوان نور است پراکنده شده است نور (پراکنده شده). متمرکز شده است ما از چیزی استفاده می کنیم که به ترتیب سایه های نرم و سایه های تیز ایجاد می کند. در عکاسی پرتره معمولاً از نور پراکنده برای جلوگیری از ایجاد سایه های تیز روی صورت استفاده می شود. اما سبک های دیگر عکاسی اغلب از نور متمرکز استفاده می کنند. برای مثال در عکاسی معماری، سایه ها باید به وضوح مشخص شوند تا نمای کلی ساختمان به خوبی دیده شود.

تاثیر کیفیت نور در عکاسی

خواص نور به اندازه منبع نور و مقایسه آن با سوژه نیز بستگی دارد. اگر اندازه منبع نور بزرگتر از سوژه باشد، نور دریافتی پراکنده می شود. در غیر این صورت نور متمرکز خواهیم داشت. به عنوان مثال، خورشید با وجود اندازه عظیمش از ما دور است. در نتیجه، در اکثر موارد منبع نور متمرکز در نظر گرفته می شود. وقتی آسمان صاف است، سایه های ایجاد شده بسیار واضح هستند و احتمالاً نمی توانید عکس خوبی بگیرید. از طرفی اگر آسمان ابری باشد نور خورشید پراکنده شده و برای عکاسی پرتره مناسب خواهد بود.

4. جهت نور

بدیهی است که جهت تابش نور از منبع آن به سوژه محل سایه ها را تعیین می کند. این مبحث شامل یک مهارت اساسی است و نقش مهم نور را در عکاسی نشان می دهد. تصویر یک رسانه دو بعدی است که از یک محیط سه بعدی ضبط می شود. در نتیجه امکان تعیین عمق در آن وجود ندارد. به همین دلیل باید از جایگزین هایی مانند سایه ها برای نشان دادن و قرار دادن عناصر مختلف نسبت به یکدیگر استفاده کنید. هنگامی که مغز انسان سایه هایی را در تصاویر می بیند، می تواند به تصویر عمق بیافزاید. زیرا می داند که اجسام دو بعدی سایه ندارند.

تاثیر جهت نور در عکاسی

با این تفاسیر، اگر نور مستقیماً به جلو (به طور مصنوعی) یا پشت (طبیعی) سوژه بتابد، سایه شکل نمی گیرد و بیننده نمی تواند مفهوم عمق را به خوبی درک کند. اگرچه از این نوع نورپردازی می توان در عکاسی برای سبک های خاصی استفاده کرد. اما برای خلق آثار هنری چندان مفید نیست. هر چه فاصله منبع نور از سوژه و دوربین بیشتر باشد، سایه ها بزرگتر و مناطق فوکوس بیشتری دارند.

یکی از سخت ترین شرایط عکاسی در برابر نور است که نیاز به مهارت عکاسی مناسب در کنار ابزار و تجهیزات مناسب مانند لنز دارد. در این مورد، ممکن است چندین نقص در تصویر حاصل ظاهر شود. اما اگر بتوانید مهارت خوبی را اعمال کنید، احتمالاً نتیجه خوبی خواهید گرفت. هنگام عکاسی از اشیاء شفاف، چاره ای جز عکاسی در مقابل نور نیست. زیرا این چیزها نور را منعکس نمی کنند.

تاثیر منبع نور در عکاسی

خواص مختلف نور در بالا ذکر شد. اما تاثیر این ویژگی ها در عکاسی معمولا به نوع منبع، فاصله و زاویه سوژه و دوربین از آن بستگی دارد. همچنین با ابزار ترمینال اختصاصی می توان اکثر موارد ذکر شده را تغییر داد. در زیر انواع منابع نور و تاثیر آنها بر نور در عکاسی را توضیح خواهیم داد.

1. نور طبیعی

وقتی از نور طبیعی صحبت می کنیم، معمولاً منظور نور خورشید یا نور ماه است. با این حال، برخی از عکاسان از این اصطلاح برای اشاره به نور محیطی استفاده می کنند که نمی توان آن را کنترل کرد. به عنوان مثال، نور شهری، ساختمان ها و خیابان ها مواردی هستند که عکاس کنترل چندانی بر آنها ندارد. هنگام عکاسی در نور طبیعی، گزینه‌های عکاس برای تغییر ویژگی‌های نوری محدودتر از استفاده از نور مصنوعی خواهد بود. با این حال، حتی در چنین مواردی، می توان از ابزارها و تکنیک ها برای دستیابی به خروجی های بهتر استفاده کرد.

تاثیر نور طبیعی در عکاسی
تصویر با استفاده از بازتابنده در تصویر

2. نور مصنوعی

نور مصنوعی کاملا تحت کنترل عکاس است و رنگ، شدت، فاصله، کیفیت و جهت آن را می توان به دلخواه تغییر داد. فلاش ساده ترین منبع نور مصنوعی است. اما پایه های نور ثابت مزایای زیادی دارند. بدیهی است دسترسی به نور مصنوعی همیشه امکان پذیر نیست و معمولاً می توان از آن در محیط های بسته استفاده کرد. همچنین نور فلاش کیفیت خوبی ندارد و در عکس ها سایه های لبه ای ایجاد می کند. به همین دلیل زیاد استفاده نمی شود.


سوالات متداول

نقش نور در عکاسی چیست؟

نور مهم ترین عامل در ساخت عکس است و بهبود مهارت های نورپردازی و یادگیری شرایط نور می تواند منجر به عکس های بهتر شود.

کیفیت نور چه تاثیری در عکاسی دارد؟

منبع نور بزرگی که سایه های ملایمی را ایجاد می کند که برای عکاسی پرتره ایده آل هستند. در حالی که یک منبع نور کوچک سایه های تیز ایجاد می کند.

انواع خواص نور در عکاسی چیست؟

برخی از مهم ترین ویژگی های مرتبط با نقش نور در عکاسی، شدت، رنگ، جهت و کیفیت است.

دیدگاهتان را بنویسید