همه چی در مورد تراشه آسفالت
با پیشرفت فناوری و افزایش نیاز به بهسازی جاده ها، روش های مختلفی برای ایجاد و نگهداری راه ها به کار گرفته می شود. یکی از روش های مؤثر و اقتصادی در این زمینه، استفاده از تراشه آسفالت است. این ماده که از بازیافت آسفالت های قدیمی به دست می آید، علاوه بر کاهش هزینه ها، دوستدار محیط زیست است و مزایای بسیار زیاد دیگری هم دارد که استفاده از آن را محبوب تر کرده اند.
تراشه آسفالت که با عنوان آسفالت سرد هم شناخته می شود، کاربردها و مزایای بسیاری دارد و در مقایسه با آسفالت گرم، به مراتب بهتر و به صرفه تر است. در ادامه این مطلب، تمام آنچه را که باید در مورد این محصول بدانید، اعم از ماهیت، کاربردها، مزایا، معایب، نحوه اجرا و … ، به صورت مفصل مورد بررسی قرار می دهیم.
تراشه آسفالت چیست؟
تراشه آسفالت یا آسفالت سرد، محصولی است که از خرد کردن و بازیافت آسفالت های قدیمی به دست می آید. این فرآیند معمولاً در کارخانه های بازیافت آسفالت یا در محل پروژه انجام می شود. تراشه ها بسته به نوع و میزان قیر موجود در آسفالت اولیه، کیفیت های متفاوتی دارند و برای اجرا در مکان هایی با ویژگی های خاص، مناسب هستند. جالب است بدانید که این محصول به عنوان آسفالت بازیافتی یا ویرتگن هم شناخته می شود؛ چون از تراش دستگاه ویرتگن به دست می آید. وقتی آسفالت سطح خیابان ها یا جاده ها خراب شده و با لکه گیری نمی توان مشکل آن را برطرف کرد، باید آسفالت را تراش داد و سپس آسفالت جدید را اجرا کرد .
مزایای استفاده از تراشه آسفالت
همانطور که در بخش اول اشاره کردیم، استفاده از تراشه آسفالت، مزایای بسیار زیادی دارد. به عنوان مثال هزینه خرید و اجرای آسفالت سرد، به مراتب کمتر از انواع دیگر این محصول است و به همین دلیل صرفه اقتصادی بسیار خوبی دارد. همچنین برای اجرای آسفالت بازیافتی، زمان کمتری نیاز است و این مسئله باعث صرفه جویی در زمان می شود. به عنوان چند مورد از مهم ترین مزایای استفاده از تراشه آسفالت، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
هزینه پایین تر
با توجه به قیمت آسفالت 1404، یکی از مهم ترین دلایل استفاده از تراشه آسفالت، قیمت پایین آن در مقایسه با آسفالت گرم و بتن است. این ماده از بازیافت آسفالت های قدیمی تهیه می شود و به همین دلیل، هزینه تولید آن پایین تر است. حتی برای حمل و نقل آسفالت بازیافتی هم می توانید هزینه کمتری صرف کنید.
سرعت اجرای بالا
یکی دیگر از مزایای قابل توجه تراشه آسفالت، سرعت اجرای بالای این ماده در مقایسه با بتن یا آسفالت گرم است. توضیح این که تراشه آسفالت نیازی به فرآیندهای پیچیده ای مثل گرم کردن و فشرده سازی خاص ندارد. بنابراین می توان آن را در مدت زمان کوتاهی اجرا کرد. به این ترتیب، مسیرهای مورد نظر بدون توقف های طولانی آماده بهره برداری می شوند و خبری از اتلاف وقت و خلف وعده در اجرای پروژه های مربوط به آنها نخواهد بود.
مقاومت و دوام مناسب
اگرچه تراشه آسفالت به اندازه آسفالت گرم مقاوم نیست، اما در صورت اجرای صحیح، استحکام قابل قبولی دارد. این ماده به ویژه در جاده های کم تردد و مسیرهای روستایی، کاربرد فراوانی دارد و دلیل اصلی آن، مقاومت بالاست. به طور خلاصه تر می توانید اطمینان داشته باشید که آسفالت سرد، در مقابل تغییرات دما و آب و هوا و بارش های طولانی، دوام خواهد آورد.
دوستدار محیط زیست
یکی از ایراداتی که به آسفالت گرفته می شود، آسیب زدن به محیط زیست است. به همین دلیل در سال های اخیر تلاش شده است که آسفالت هایی با نهایت سازگاری با محیط زیست، تولید شده و مورد استفاده قرار بگیرند. استفاده از تراشه آسفالت به معنای بازیافت مواد قدیمی و جلوگیری از تولید ضایعات اضافی است. این روش، نه تنها به کاهش مصرف قیر کمک می کند، بلکه باعث کاهش آلودگی زیست محیطی ناشی از فرآیند تولید آسفالت جدید می شود.
کاهش نیاز به زیرسازی
زیرسازی، مرحله بسیار مهمی در اجرای آسفالت است که بعضا هزینه های قابل توجهی را به پروژه تحمیل می کند. در برخی از پروژه ها، تراشه آسفالت را می توان مستقیماً بر روی بستر خاکی یا جاده های قدیمی اجرا کرد، بدون نیاز به زیرسازی پیچیده و پرهزینه. این ویژگی جزو مزایایی است که استفاده از آسفالت سرد را به انواع دیگر این عایق، ارجحیت داده است.
معایب تراشه آسفالت
با وجود تمام مزایایی که ذکر کردیم، آیا استفاده تراشه آسفالت، معایبی هم دارد؟ قطعا پاسخ این سوال مثبت است. آسفالت سرد در کنار مزایایی که دارد، دارای معایب و مشکلاتی هم هست که نباید از آنها غافل شد. برخی از مهم ترین معایب این نوع آسفالت عبارتند از:
مقاومت کمتر نسبت به آسفالت گرم
تراشه آسفالت به اندازه آسفالت گرم استحکام ندارد و در صورت تردد بالای وسایل نقلیه سنگین، ممکن است دچار فرسایش زودهنگام شود. البته این مسئله نگران کننده نیست؛ اما بهتر است از این آسفالت برای پوشش جاده های پر تردد یا مسیرهای مخصوص ماشین های سنگین، استفاده نشود.
حساسیت به شرایط آب و هوایی
آسفالت سرد، در برابر تغییرات شدید دما و بارش زیاد، عملکرد ضعیف تری نسبت به آسفالت گرم دارد. در مناطق سردسیر، ممکن است ترک خوردگی بیشتری در آن مشاهده شود؛ بنابراین بهتر است از این آسفالت تنها در مناطقی که تعییرات آب و هوایی چندانی ندارند، استفاده شود.
نیاز به نگهداری دوره ای
برای حفظ کیفیت و جلوگیری از فرسایش زودهنگام، لازم است که تراشه آسفالت هرچند وقت یک بار ترمیم و متراکم شود. به همین دلیل ممکن است که برای نگهداری از آسفالت سرد، نیاز به صرف هزینه هایی باشد که بعضا آزاردهنده باشند.
نحوه اجرای تراشه آسفالت
حالا که با ماهیت تراشه آسفالت و مزایا و معایب آن آشنا شدید، بد نیست که در مورد نحوه اجرای این محصول نیز اطلاعاتی داشته باشید. اجرای صحیح آسفالت سرد، نقش مهمی در افزایش دوام و عملکرد آن دارد. اگر مراحل اجرای این محصول به درستی و به صورت کامل انجام نشوند، نباید انتظار عملکرد مناسب و دوام بالا از آن داشت. در ادامه مراحل استاندارد اجرای این نوع پوشش جاده ای را بررسی می کنیم:
۱. آماده سازی بستر یا زیرسازی
قبل از پخش تراشه آسفالت، باید سطح جاده تمیز و هموار شود. در صورت وجود چاله یا ناهواری های زیاد، بهتر است از خاک ریزی و تسطیح استفاده شود که به مجموعه این اقدامات، زیر سازی گفته می شود.
۲. پخش تراشه آسفالت
در دومین مرحله اجرای تراشه آسفالت، نوبت به پخش کردن آن می رسد. پس از آماده سازی سطح، آسفالت سرد با استفاده از ماشین آلات مخصوص یا به صورت دستی پخش می گردد. ضخامت این لایه بسته به شرایط مسیر و نوع کاربرد، معمولاً بین ۵ تا ۱۰ سانتی متر متغیر است.
۳. فشرده سازی و کوبیدن
در مرحله سوم برای اجرا کردن تراشه آسفالت، پس از پخش تراشه ها، باید سطح آن را با غلطک یا ماشین آلات فشرده سازی، متراکم کرد. این کار باعث افزایش چسبندگی و دوام آسفالت شده و بسیار مهم است که به صورت دقیق و کامل، اجرا شود.
تثبیت و نگهداری
به منظور افزایش استحکام آسفالت سرد یا بازیافتی، گاهی از محلول های قیری یا آب نمک برای تثبیت تراشه آسفالت استفاده می شود. همچنین پس از گذشت مدتی، نیاز به نگهداری و کوبیدن مجدد سطح وجود دارد تا آسفالت اصلاح شده و عملکرد بهتری داشته باشد.
کاربردهای آسفالت سرد
حالا وقت آن است که کاربردهای متعدد تراشه آسفالت را بشناسید که مهم ترین آنها شامل موارد زیر می شوند:
جاده های روستایی و بین شهری
در بسیاری از مناطق روستایی که هزینه آسفالت گرم مقرون به صرفه نیست، از تراشه آسفالت برای بهسازی مسیرهای خاکی استفاده می شود.
محوطه سازی و مسیرهای داخلی کارخانه ها
در بسیاری از کارخانه ها یا مجموعه های صنعتی، برای ساختن محوطه و مسیرهای داخلی از تراشه آسفالت به جای آسفالت گرم استفاده می شود. نیاز به تاکید نیست که دلیل این مسئله، قیمت و هزینه های پایین تر آسفالت سرد در مقایسه با مدل های دیگر آسفالت است.
پارکینگ ها و محوطه های باز
در پارکینگهای عمومی، مراکز خرید، و حیاط های بزرگ، تراشه آسفالت یک گزینه اقتصادی و مناسب محسوب می شود. بنابراین اغلب آسفالتی که در کف این مکان ها می بینید، از نوع سرد یا بازیافتی می باشد.
مسیرهای موقت و کارگاهی
در پروژه های ساختمانی یا کارگاه های عمرانی که به مسیرهای موقت نیاز دارند هم استفاده از تراشه آسفالت، بسیار مقرون به صرفه تر از آسفالت گرم، بتن و … است.