اطلاع از وضعیت سلامتی و نحوه‌ی عملکرد درست ارگان‌های مختلف بدن از جمله مسائلی است که با توجه به رواج شیوه‌ی نادرست زندگی نظیر افزایش مصرف فست‌فود و کاهش تحرک روزانه و… می‌بایست به صورت دوره‌ای از طریق آزمایشات دقیق در آزمایشگاه صورت پذیرد. اما با وجود اینکه بسیاری از افراد از الزامی بودن چکاپ دوره‌ای مطلع هستند و معمولاً هم آن را به یکدیگر توصیه می‌کنند، در خصوص بهترین زمان چکاپ دوره‌ای اطلاعی چندانی نداشته و هروقت که با علائم یا شروع درد در ارگان خاصی از بدن مواجه می‌شوند به سراغ انجام این آزمایشات در آزمایشگاه ‌می‌روند. در وبلاگ آزمایشگاه عماد به شکل مفصل راجع بع این موارد اشاره شده است.

اهمیت چکاپ دوره‌ای برای کلیه‌ی افراد

یکی از تصورات اشتباهی که در انجام چکاپ دوره‌ای در آزمایشگاه وجود دارد این است که انجام این آزمایشات تنها برای افراد مسن یا افرادی که دارای بیماری خاصی هستند، الزامی بوده و انجام آن توسط دیگر افراد ضرورت چندانی ندارد. این درحالی است که اگر همه‌ی افراد به انجام آزمایشات دوره‌ای و اطلاع دقیق از وضعیت سیستم ایمنی بدن اهتمام می‌ورزیدند، بسیاری از مشکلات سلامتی رایج در کشور وجود نداشت یا میزان موفقیت مراکز درمانی در حل این مشکلات و درمان بیماران بسیار بیشتر از وضعیت کنونی بود. بنابراین اهمیت چکاپ دوره‌ای به پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ها و انجام راهکار‌های مؤثر در جهت جلوگیری از عود نمودن علائم بیماری‌ها مربوط خواهد شد.

مزایای چکاپ دوره‌ای کامل بدن

پس از بررسی اهمیت چکاپ دوره‌ای در آزمایشگاه توسط کلیه‌ی افراد، خوب است که با مزایای اهتمام ورزی در انجام دقیق آزمایشات خود آشنا شویم. مهم‎‌ترین مزایایی که در رابطه با انجام این آزمایش می‌توان عنوان کرد، شامل موارد زیر می‌باشد.

  • آگاهی از علت بروز برخی از علائم دربدن

گاهی اوقات افراد بدون انجام فعالیت‌های سنگین و مستمر، احساس خستگی، کلافگی و یا بی‌حالی و یا حتی درد در ناحیه خاصی از بدن می‌کنند که این موضوع در بسیاری از موارد به عدم عملکرد صحیح ارگان خاصی در بدن یا کمبود مواد معدنی و ویتأمین‌های وی مربوط می‌باشد. با انجام چکاپ کلی و کامل بدن در آزمایشگاه، فرد از علت بروز این بی‌حالی مطلع شده و می‌تواند با توصیه و مشورت پزشک و با مصرف مواد غذایی یا دارویی خاص، در جهت جبران کمبود‌های مواد مورد نیاز بدن یا کمک به عملکرد بهتر ارگان‌های خاص بدن، گام مثبتی بر دارد.

  • امکان تغییر رویه زندگی

پس از اطلاع از وضعیت بدن و تشخیص حضور مشکلات خاصی نظیر بالا بودن میزان قند خون یا عدم کارکرد درست کلیه و یا کمبود ویتأمین دی و آهن خون و… از طریق نتایج آزمایشات انجام شده در آزمایشگاه، فرد با تغییر رویه زندگی خود (تغییر رژیم غذایی، افزایش فعالیت بدنی، افزایش مصرف آب و مصرف دارو‌های خاص و حذف برخی از اعمال نظیر مصرف مواد مخدر و.. ) می‌تواند به بهبود وضعیت سلامت خود کمک کرده و یا از بروز بیماری‌هایی که احتمال دارد در آینده گریبانگیر وی شود، جلوگیری به عمل آورد.

  • کاهش هزینه‌های درمان در آینده

افزایش هزینه‌ی خدمات درمانی در سال‌های اخیر، امر انکارناپذیری است که مانع دسترسی همه‌ی افراد به خدمات درمانی می‌شود. در حقیقت میزان افزایش این هزینه‌ها به گونه‌ای است که بسیاری از افراد برای مواجه نشدن با این هزینه‌ها به سراغ حل مشکلات بیماری خود نمی‌روند. این درحالی است که با انجام آزمایشات دوره‌ای در آزمایشگاه، امکان پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ها و کاهش هزینه‌ی درمان آن‌ها در آینده به وجود می‌آید. به همین دلیل انجام آزمایشات دوره‌ای را یک نوع روش اقتصادی نیز می‌توان تلقی کرد.

آزمایشات دوره‌ای هرچند وقت باید مجدداً صورت بپذیرند؟

به طور کلی پزشکان به انجام آزمایشات دوره‌ای به صورت سالانه توصیه می‌کنند. اما زمان این چکاپ بسته به فاکتور‌های متنوعی می‌تواند، متغییر باشد؛ به طوری‌که به واسطه‌ی این فاکتور‌ها فرد می‌بایست زودتر از این زمان تعیین شده به بررسی مجدد وضعیت بدن خود و اثر‌گذاری روش‌هایی که در جهت تغییر نتیجه‌ی آزمایش اتخاذ کرده اقدام نماید.

عوامل تعیین‌کننده زمان چکاپ

در این قسمت به بررسی فاکتور‌هایی که می‌توانند تعیین‌کننده‌ی طول دوره‌ی یک چکاپ تا چکاپ بعدی باشند پرداخته‌ایم تا هر فرد براساس این فاکتور‌ها به انجام آزمایشات خود در آزمایشگاه اهتمام ورزد.

  • سن فرد

یکی از مهم‌ترین عواملی که در کوتاه شدن طول دوره‌ی یک چکاپ تا چکاپ بعدی تأثیر‌گذار است، سن افراد می‌باشد؛ چراکه عموماً جوانان و نوجوانان به دلیل بهره‌مندی از سیستم ایمنی قوی‌تر نسبت به افراد مسن، کمتر در معرض امراض مختلف قرار دارند و همین موضوع عاملی مؤثر در افزایش طول دوره‌ی یک چکاپ تا چاک بعدی این افراد می‌باشد. به طوریکه اگر فرد جوان یا نوجوانی از زمینه‌ی بیماری خاصی برخوردار نباشد و یا آزمایشات قبلی دارای نتایج مطلوبی باشند، چکاپ سالانه در آزمایشگاه برای اطمینان از وضعیت عملکرد ارگان‌های بدن او کفایت می‌کند.

  • حضور زمینه‌ی بیماری خاص در افراد

حضور زمینه‌ی یک بیماری خاص و بروز برخی از علائم یک بیماری به صورت خفیف، از دیگر عوامل تعیین‌کننده‌ی طول دوره‌ی یک چکاپ می‌باشد. درحقیقت افرادی که از زمینه‌ی برخی از بیماری‌های خاص و شایعی نظیر قند خون و یا بیماری‌های کلیوی و کمبود آهن و.. برخوردارند، به نسبت دیگر افرادی که از علائم یا زمینه‌ی ابتلا به این بیماری‌ها بهره‌مند نیستند، می‌بایست دقت و اهتمام بیشتری را در انجام آزمایشات دوره‌ای خود در آزمایشگاه به کار گیرند؛ به طوری‌که بنا به توصیه‌ی پزشکان این افراد درصورت لزوم می‌بایست به صورت دوره‌های شش ماهه به چکاپ منظم خود بپردازند تا از ثبات وضعیت بدنی و عدم بروز بیماری و یا پیشرفت بیماری خیلی زود مطلع شوند.

  • افراد بیمار

مبتلایان به بیماری‌های مختلف براساس دستور پزشک به جهت کنترل وضعیت بدن و بیماری خود و جلوگیری از عود نمودن علائم آن می‌بایست به انجام آزمایشات دوره‌ای در آزمایشگاه معتبر اقدام نمایند؛ به طوری‌که اگر وضعیت بیماری رو به وخامت بود با استفاده از راهکار‌های جدید پزشک و تغییر دارو‌ها یا بالابردن دُز مصرفی آن‌ها و یا تغییر روال زندگی به کنترل وضعیت پیش‌آمده اقدام نمایند.

چه زمانی از روز آزمایشات دوره‌ای انجام می‌شوند؟

زمان انجام آزمایش به عوامل متفاوتی چون نوع آزمایش و ناشتا یا غیرناشتا بودن آن بستگی دارد؛ به طوری‌که برخی از آزمایشات از ۸ صبح تا ۴ بعداظهر و برخی دیگر از آزمایشات تنها در صبح انجام می‌گیرند. درصورت تمایل به انجام آزمایشات دوره‌ای و انجام کلیه‌ی تست‌های عمومی و بالینی می‌توانید به آزمایشگاه عماد ارائه‌دهنده‌ی خدمات در زمینه‌های متفاوت هورمون شناسایی، ایمونولوژی، سرولوژی و… مراجعه نمایید. این مرکز با برخورداری از ۱۲ سال سابقه ارائه خدمات آزمایشگاهی گسترده به مراجعین و همکاران و پروژه‌های طب و کار در خدمت شما عزیزان می‌باشد. برای مراجعه به وبسایت این آزمایشگاه و آشنایی با خدمات و نحوه‌ی نمونه‌گیری آن می‌توانید از آدرس اینترنتی https://emadlab.com/ استفاده نمایید .

دیدگاهتان را بنویسید