طبق آمار انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر، در سال 1400 سرمایه سرمایه گذاری معادل 2214 میلیارد تومان بوده است.

آخرین گزارش انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر نشان می دهد که مجموع قراردادهای سرمایه گذاری خطرپذیر در 1400 نفر از 36 عضو، 2214 میلیارد تومان اعلام شده است. میانگین هر قرارداد سرمایه گذاری بر اساس این گزارش 7 میلیارد تومان بوده است. برای درک بهتر این عدد باید بدانید که تویوتا لندکروزر 10 ساله در بازار ایران بیش از 7 میلیارد تومان معامله می شود.

انجمن صنفی کارفرمایان صندوق ها و موسسات VC کشور در دی ماه سال 1390 شروع به کار کرد. «شبکه سازی»، «پشتیبانی و مشاوره» و «آموزش و توانمندسازی» از جمله خدمات ارائه شده توسط جامعه VC است. خدمات مالی آن نیز شامل سرمایه سرمایه گذاری، تسهیلات و ضمانت می باشد.

بر اساس آخرین گزارش منتشر شده از سوی این انجمن تعداد اعضای آن به 104 نفر رسیده است که بیشتر آن ها را صندوق های تحقیقات و فناوری و شرکت های خصوصی تشکیل می دهند.

اعضای انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر

البته بخش های زیادی از این گزارش شامل همه اعضا نمی شود. به عنوان مثال برای پراکندگی جغرافیایی اعضای انجمن از داده های 64 نفر استفاده شده است که نشان می دهد بیش از 65 درصد آنها در استان تهران فعال هستند.

همچنین بر اساس داده های نیمی از اعضا، سرمایه ثبت شده 57 درصد از اعضای انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر کمتر از 10 میلیارد تومان گزارش شده است.

42 درصد سرمایه گذاری ها زیر یک میلیارد تومان بوده است

اعضای جامعه VC به چهار روش فعال هستند: سرمایه گذاری مستقیم در استارتاپ ها و شرکت های فناوری، سرمایه گذاری خطرپذیر در پروژه هایی مانند تامین مالی جمعی، سرمایه گذاری غیرمستقیم سرمایه گذاری خطرپذیر مانند ایجاد مشترک یک صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر، و سایر سرمایه گذاری های سرمایه گذاری خطرپذیر. مانند سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال.

گزارش سرمایه گذاری خطرپذیر انجمن نشان می دهد که در سال 1400 بیش از 2200 میلیارد تومان سرمایه گذاری کرده اند که البته این رقم شامل سرمایه گذاری مستقیم، سرمایه گذاری پروژه و سایر سرمایه گذاری ها می شود.

تعداد ذکر شده بستگی به داده ها دارد 36 عضو انجمن این شامل 20 صندوق تحقیق و فناوری، 12 شرکت خصوصی سرمایه گذاری، دو شتاب دهنده و سرمایه گذار فرشته، یک شرکت توسعه خدمات فناوری و یک صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر است.

گزارش سرمایه گذاری خطرپذیر

تعداد کل قراردادهای سرمایه گذاری نیز 310 قرارداد، یعنی هر قرارداد سرمایه گذاری گزارش شده است به طور متوسط ​​تقریباً 7 میلیارد تومان بوده است. این در حالی است که تویوتا لندکروز 2012 بیش از این قیمت در ایران معامله می شود.

لازم به ذکر است که تعداد کل سرمایه‌گذاری‌های انجمن نسبت به سال ۱۳۹۸ رشد سه برابری را نشان می‌دهد، اما با توجه به قیمت دلار در کشور و تورم فعلی، اعداد زیاد به نظر نمی‌رسد.

حجم سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران

داده های 30 نفر از اعضای انجمن نیز حاکی از آن است که مبلغ 42 درصد قراردادهای سرمایه گذاری خطرپذیر کمتر از یک میلیارد تومان بوده است. سرمایه گذاری های بالای 10 میلیارد تومان نیز تنها 9 درصد از قراردادها را شامل می شود.

پاکت VC

سرمایه گذاری خطرپذیر 1500 میلیارد تومانی در شرکت های نوپا

در بخشی دیگر از گزارش انجمن سرمایه گذاری مخاطره آمیز به داده های 43 نفر از اعضای انجمن اشاره شده است که بر اساس آن در سال 1393 بالغ بر 2665 میلیارد تومان توسط آنها سرمایه گذاری شده است که بر این اساس، 58 درصد سرمایه گذاری ها مستقیماً در استارتاپ ها و شرکت های فناوری بوده است.

گزارش سرمایه گذاری خطرپذیر

بر اساس این گزارش، 86 درصد سرمایه‌گذاری‌های مستقیم سرمایه‌گذاری‌شده توسط شرکت‌های خصوصی انجام شده است و صندوق‌های پژوهش و فناوری بیشتر به سرمایه‌گذاری‌های غیرمستقیم تمایل داشته‌اند.

بر اساس اطلاعات 21 عضو، تنها 60 درصد از مبلغ قراردادهای سرمایه گذاری سرمایه گذاری به سرمایه گذاران پرداخت شده و 40 درصد آن در تعهد پرداخت است. همچنین بیش از 95 درصد قراردادهای VC از نوع حقوق صاحبان سهام بوده است. 2.3٪ در پروژه، 0.5٪ وام قابل انتقال، 0.3٪ تامین مالی جمعی و 0.3٪ حق امتیاز مشارکت دارند.

اما چه حوزه هایی برای سرمایه گذاران جذاب بوده است؟ داده‌های 31 عضو انجمن VC نشان داد که آموزش، خدمات سازمانی، اخبار، سرگرمی، بازی‌ها و تجارت الکترونیک جذاب‌ترین حوزه‌ها برای سرمایه‌گذاری خطرپذیر هستند.

حوزه های سرمایه گذاری

گزارش سرمایه گذاری خطرپذیر ظاهر می شود تنها 4 درصد از استارت آپ های پیشرفته آنها توانستند از جامعه سرمایه گذاری خطرپذیر پول جذب کنند که به طور متوسط ​​​​فرآیند 80 روزه را طی کردند.

بیشتر زمان در این فرآیند به بحث در مورد ارزش گذاری دقیق اختصاص دارد و به طور متوسط ​​10 روز پس از امضای قرارداد، اولین پرداخت به سرمایه گذار انجام می شود.

به گفته بسیاری از کارشناسان، تمرکز فعالیت های استارتاپی در تهران یکی از دلایل ضعف اکوسیستم است. آمارهای انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر نیز حاکی از تمرکز این گونه فعالیت ها در تهران است. بر اساس گزارش سرمایه گذاری خطرپذیر، تقریباً 73 درصد از قراردادهای سرمایه گذاری خطرپذیر در استان تهران بوده است.

تسهیلات و ضمانت

عملکرد اعضای انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر ایران نشان می دهد که 4 هزار و 599 فقره تسهیلات به ارزش هزار و 340 میلیارد تومان از سوی آنها اعطا شده است. میانگین مبلغ هر تسهیلات حدود 290 میلیون تومان است.

لازم به ذکر است که 95 درصد تسهیلات به مبلغ 1180 میلیارد تومان در سال 1400 از طریق صندوق های پژوهش و فناوری اعطا شده است.

تسهیلات جامعه VC

آمارها نشان می دهد تسهیلات اعطایی نسبت به سال 1398 500 میلیارد تومان کاهش داشته و بیش از 70 درصد از کل مبلغ تسهیلات به تهران اختصاص یافته است.

این تسهیلات عبارتند از: قرض الحسنه، الجلاء، لیزینگ و استصناع (پرخطر در تولید محصولات) که بیش از 45 درصد از کل تسهیلات الجلاء را به خود اختصاص داده است (تسهیلات کوتاه مدت با هدف در تأمین سرمایه در گردش برای توسعه محصول، افزایش سهم بازار). ، و غیره.).

داده های ۲۹ نفر از اعضای انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر نشان می دهد که حدود ۳۸۰۰ قرار بازداشت به ارزش ۳۶۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ صادر کرده اند.

ضمانت جامعه VC

صدور ضمانت نامه توسط انجمن طی شش سال گذشته روندی تقریبا صعودی داشته است. شرکت در مناقصه/ مزایده، پیش پرداخت، حسن انجام کار و تعهد به پرداخت از جمله انواع ضمانت نامه های صادر شده توسط اعضای انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر ایران است. بیش از 45 درصد از کل مبلغ وثیقه از نوع پیش پرداخت بوده است.

دیدگاهتان را بنویسید