محمد رضا شجریان که تا قبل از دهه ۱۳۵۰ با نام مستعار سیاوش بیدگانی شناخته شده بود از خوانندگان برجسته کشورمان در حیطه موسیقی سنتی ایرانی است. همچنین ایشان موسیقیدان، آهنگساز و خوشنویس نیز بودند. ایشان در اول مهر ۱۳۱۹ در مشهد متولد شده است و از سال ۱۳۴۶ شروع به فعالیت در زمینه آواز کرده است.

آغاز فعالیت موسیقی

از ۵ سالگی در خلوت کودکانه خود آواز می خواند و یک سال بعد از ورود به مدرسه شروع به یادگیری قرآن نزد پدر خود نمود و در ۹ سالگی شروع به یادگیری تلاوت قرآن نمود. در سال ۱۳۳۱ برای اولین بار صدای شجریان در رادیو خراسان پخش می شود. با ورود به دانشسرای مقدماتی با آقای جوان که یک معلم موسیقی است آشنا می شود و در سال ۱۳۳۸ در کنار قرائت قرآن در رادیو خراسان به اجرای آواز های بدون ساز نیز مشغول می شود.

بعد از گرفتن دیپلم شغل شریف معلمی را در پیش می گیرد و با سنتور نیز آشنا می شود و زیر نظر جلال اخباری شروع به زدن سنتور می کند و آموزه های خود را در بهتر کردن صدای سنتور افزایش می دهد.
بعد از انتقال وی به تهران دری جدید برای ایشان باز می شود. ایشان در همان ابتدا با احمد عبادی نواساز نامی سه تار و نوارنده می باشد آشنا می شود.

بیوگرافی محمد رضا شجریان سایت موزیک ویدئو

در این بین در رادیو ایران نیز فعالیت می کند. همچنین در کلاس های اسماعیل مهرتاش نیز شرکت می کند و در حیطه خوشنویسی نیز زیر نظر استاد بوذری خوشنویسی را فرا می گیرد.
شجریان در سال ۱۳۴۹ در برنامه تلویزیونی ایران ظاهر می شود و همچنین به عنوان خوشنویس ممتاز معرفی می شود‌.

در سال ۱۳۵۲ با دوستانی چون محمد رضا لطفی، ناصر فرهنگفر، حسین علیزاده، جلال ذالفنون، داود گنجه ای، مقدسی و حدادی و … مرکز حفظ و اشاعه موسیقی را به سرپرستی استاد داریوش صفوت بنا تاسیس کردند.

از سال ۵۴ شروع اجراهای خارج از کشور وی بود و توانست دو یال بعد شرکت دل آواز را تاسیس کند. همچنین در سال ۵۷ در مسابقات تلاوت قرآن سراسر کشور نفر اول شد.

محمد رضا شجریان آلبوم های زیادی را با گروه پایور، شیدا و عارف منتشر کرده است. همچنین همکاری او با پرویز مشکاتیان موجب ساخت آلبوم های ماهور، بیداد، نوا، دستان و … شده است.
علت داشتن نام مستعار
پدر مرحوم محمد رضا شجریان بیشتر دوست داشت در حیطه قرائت قرآن از نام آنها یاد شود و به همین خاطر شجریان نام سیاوش بیدگانی را برای خود برگزید. البته بعد از سال ۵۰ پدرشان به او اجازه استفاده از نام اصلی اش را دادند

 ازدواج محمد رضا شجریان

محمد رضا شجریان در ابتدا با فرخنده گل افشان در سن ۲۱ سالگی ازدواج کرد. هر دو آنها در قوچان معلم بودند و این حرفه موجب آشنایی آنها شد. این ازدواج بعد از سی به طلاق ختم شد. شجریان سه دختر و یک پسر به نام های راحله، مژگان و افسانه و همایون دارد. همایون شجریان از خوانندگان خوش صدا موسیقی سنتی ایران می باشد.

همسر دوم شجریان، کتایون خوانساری است که در سال ۷۰ با ایشان ازدواج کرد و در سال ۷۶ فرزند پسری به نام رایان را به دنیا آورد.

شاگردان استاد شجریان

مژگان و همایون در حیطه موسیقی فعالیت دارند و شاگرد ایشان بودند. همچنین ایرج بسطامی، مظفر شفیعی، حسام الدین سراج، حمید رضا نوربخش، بیژن کامکار، سینا سرلک از شاگردان شجریان بوده اند.

دانلود آهنگ جدید محمد رضا شجریان

بیماری شجریان

شجریان در سال ۹۵ از بیماری خود گفت. ایشان ۱۵ سال بود که به سرطان مبتلا شده بودند و به همین منظور چندین سال در خارج از کشور در حال مداوا بودند. ایشان از سال ۹۵ به بعد دیگر در محفل های هنری حاضر نشدند و کسی را ملاقات نمی کردند.

ابداع ساز

شجریان ساز های زیادی را اعم از صراحی، شهر آشوب، ساغر، کرشمه، سبو و … ابداع کرده است. این سازها در کنسرت های این خواننده به همراه گروه شهناز یا برادران پورناظری استفاده می شد‌.

حواشی محمد رضا شجریان

در سال ۸۸ محمد رضا شجریان به پخش سرود های انقلابی خصوصاً سرود ایران، ای سرای امید را غیر شرعی خواند و از ضرغامی رئیس صدا و سیما وقت انتقاد کرد. بعد از انتشار آهنگ زبان آتش، پخش آهنگ ربنا وی در تلویزیون ممنوع شد و از اجرای کنسرت این هنرمند نیز در ایران جلوگیری کردند.

درگذشت استاد شجریان

استاد شجریان در ۱۷ مهر ماه سال ۱۳۹۹ در سن ۸۰ سالگی بر اثر بیماری سرطان  در ایران درگذشتند. پیکر این مرحوم را در زادگاه خویش مشهد دفن کردند‌.

آثار استاد شجریان

از آلبوم های استاد شجریان می توان به
چهره به چهره، گلبانگ شجریان، چاوش ۱، چاوش ۲، چاوش ۳، چاوش ۶، چاوش ۷، چاوش ۹، راز دل، خلوت گزیده، بیداد، دلشدگان، شب وصل، بوی باران، زمستان است، بی تو به سر نمی شود، جام تهی، ساز خاموش، رندان مست، ربنا، طریق عشق، مرغ خوش خوان و … اشاره کرد.

شما می توانید این هنرمند بزرگ را در وب سایت موزیک ویدئو دنبال کنید و برای دانلود آهنگ جدید هنرمندان محبوب خود اقدام نمائید.

دیدگاهتان را بنویسید