ExoMars یک ماموریت اختر زیست شناسی است که به طور مشترک توسط آژانس فضایی اروپا و روسیه اجرا می شود.

14 مارس 2016، فضاپیمای آژانس فضایی اروپا اگزومارس برای ماموریتی به مریخ فرستاده شد. این ماموریت دو مرحله داشت که مرحله دوم آن هنوز به پایان رسیده است.

Exomars را راه اندازی کنید

ExoMars یک ماموریت اختر زیست شناسی است که به طور مشترک توسط آژانس فضایی اروپا و روسیه اجرا می شود.

در طول ماموریت اگزومارس، یک ردیاب گاز و فرودگر توسط یک فضاپیمای روسی به مریخ پرتاب شد. پرتاب در 14 مارس 2016 انجام شد و بسیار موفقیت آمیز بود. سه روز قبل از ورود کاوشگر به مدار مریخ و فرودگر شیاپارلی این دو کاوشگر روی سطح سیاره فرود آمدند.

مریخ نورد در 19 اکتبر با موفقیت وارد مدار مریخ شد، اما هیچ سیگنالی مبنی بر فرود موفقیت آمیز شیاپارلی دریافت نشد. دو روز بعد، ناسا تصویری از مریخ منتشر کرد که به نظر می رسید محل سقوط مریخ نورد باشد. شیاپارلی از این سانحه جان سالم به در نبرد و نتوانست به سلامت فرود بیاید. اما مدارگرد ردیاب گاز همچنان فعال است و به دور سیاره می چرخد.

اهداف و دستاوردهای ماموریت

ماموریت ExoMars یک برنامه گسترده اختصاص داده شده به مریخ است و هدف آن جستجوی منابع حیات در مریخ در گذشته و حال است.

برنامه این ماموریت ارسال چندین نوع فضاپیما و فضاپیما از طریق دو پرتاب بود. تاکنون دو کاوشگر با پرتاب اول ارسال شده است که هر کدام اهداف جداگانه ای دارند.

مدارگرد ردیابی گاز Exomas یک کاوشگر ارتباطی است که گازهای موجود در جو سیاره را تجزیه و تحلیل می کند. این کاوشگر از سال 2016 به نقشه برداری از منابع متان و سایر گازها پرداخته و با انجام این کار به انتخاب محل فرود مناسب برای کاوشگر آینده کمک می کند.

وجود متان در جو مریخ می تواند نشان دهنده حیات فعلی یا فعالیت های زمین شناسی باشد.
کاوشگر Schiaparelli قرار بود سرعت و جهت باد، رطوبت، فشار و دمای سطح را اندازه گیری کند. این کاوشگر دارای مجموعه ای از حسگرها است که از طریق آنها می تواند به اهداف خود برسد.

مرحله دوم اگزومار

برنامه بعدی از ExoMars ارسال یک مریخ نورد به نام است برونو قرار بود در سال 2020 منتشر شود. اما به دلیل همه گیری کووید 19 راه اندازی آن تا سال 2022 به تعویق افتاده است. پس از شروع جنگ بین روسیه و اوکراین، ExoMars به ​​حالت تعلیق درآمده و همکاری ESA با روسیه پایان می یابد.

پس از اعلام قطع همکاری با این کشور، آژانس فضایی اروپا در بیانیه ای اعلام کرد که دانشمندان اروپایی نشستی را درباره نحوه به حرکت درآوردن کاوشگر اگزومارس بدون دخالت روسیه برگزار خواهند کرد.

دیدگاهتان را بنویسید