معایب رشته پرتودرمانی | آینده و سختی های شغلی
با پیشرفت روز افزون علم و تکنولوزی همواره شاهد ساخت دستگاه هایی پیشرفته تر از قبل در جهت درمان بیماری های خاص هستیم که کار را برای پزشکان آسان تر کرده اند. یکی از برجسته ترین این پیشرفت ها که میشه به اون اشاره کرد و خدمت بزرگی از جانب مهندسین پزشکی محسوب میشه ساخت دستگاهی هستش که از طریق ساطع کردن اشعه ها در بهبود، معالجه، و درمان بیماری ها نقشی اساسی داره.
افرادی که در رشته پرتودرمانی (رادیوتراپی) مشغول به فعالیت هستن نحوه استفاده از این دستگاه رو در دوران تحصیل خود در دانشگاه فرا میگیرند و بعد از اون قادر هستن با علم و تجهیزاتی که در اختیار دارن از پرتو های آلفا، بتا، ایکس، گاما، و یک سری دارو های خاص برای برای از بین بردن و یا کوچک کردن سلول های سرطانی استفاده کنن.
مزایا و معایب رشته پرتودرمانی (رادیوتراپی)
مسلما هر شغلی نقاط ضعف و قوت خاص خودش رو داره و رشته پر طرفدار پرتودرمانی نیز از این قاعده مستثنی نیست. از معایب این رشته میشه به این مورد اشاره کرد که افراد مشغول در این عرصه به اقتضای کاری مجبورند در محیطی به فعالیت بپردازن که دارای اشعه های خطرناک مختلف و ابزار های تولید کننده این اشعه ها هستش، البته اگه فرد پرتودرمانگر نکات ایمنی رو به صورت کامل و صحیح رعایت کنه جای هیچ گونه نگرانی وجود نداره.
از مزیت های این شغل هم این هستش که متخصصان این رشته برخلاف اغلب رشته های پزشکی و پیراپزشکی از تجمع بیماران به دور هستن، علاوه بر اون افراد در محیطی پاکیزه و بدون آلودگی فعالیت میکنن.
بازار کار و آینده شغلی رشته پرتودرمانی (رادیوتراپی)
بازار کار رشته ها یکی از اساسی ترین فاکتور ها در بحث انتخاب رشته به شمار میره و طبیعی هستش که داوطلبان به این مورد توجه ویژه داشته باشن زیرا رشته ای که الان انتخاب میکنن منبع اصلی درآمد اصلی آن ها در آینده خواهد بود. به طور کلی میتونیم بگیم رشته پرتودرمانی (رادیوتراپی) از نظر آینده شغلی و بازار کار در شرایط بهتری نسبت به رشته رادیولوژی قرار داره. فارغ التحصیلان این رشته میتونن در مراکز پرتودرمانی بیمارستانی، کلنیک ها و همچنین مراکز تحقیقاتی فعالیت خودشون رو آغاز کنن، میزان درآمد متخصصان پرتو درمانی با میزان مهارت و تجربه آن ها رابطه مستقیم داره.
هر چه فرد پرتو درمان بنیه علمی بیشتری داشته باشه میتونه پرتودرمانی های پیچیده تری رو انجام بده و در نتیجه حقوق و درآمد بالا تری رو کسب کنه. اگر افراد دارای سرمایه کافی باشن میتونن به همراه پزشکان برای تاسیس کلنیک پرتودرمانی اقدام کنن و درآمدشون رو افزایش بدن. البته در سال های اخیر پذیرش دانشگاه ها از ظرفیت استخدام موجود در جامعه بیشتر بوده و همین عامل باعث ایجاد نگرانی برای برخی از فارغ التحصیلان این رشته شده است.
وظایف پرتودرمانگر (رادیوتراپیست)
وقتی در مورد رشته پرتودرمانی صحبت میکنیم، شرح وظایف ضروریت پیدا میکنه، در ادامه به چند مورد از وظایف یک پرتودرمانگر اشاره میکنیم:
- تضمین کیفیت لازم جهت شروع، ادامه، و پایان معالجه
- آشنایی کامل با تجهیزات مختلف و دستگاه های درمانی و دزیمتر
- آماده کردن بیماران به منظور انجام فراید درمان
- اندازه گیری دقیق و مداوم دوز اشعه
- کنترل کیفی ابزار ها و پایداری اشعه
توانایی های لازم برای پرتودرمانگر شدن
داشتن دقت و تمرکز بالا در این رشته حرف اول رو میزنه، چرا که شما در این رشته از اشعه ها برای تخریب و نابودی سلول های سرطانی استفاده میکنی، و باید توجه داشته باشی که در صورت بروز هر گونه سهل انگاری و بی دقتی ممکن هستش که بیمار با مشکلات جدی مواجه بشه.
ویژگی دیگری که نه فقط پرتودرمانگر بلکه تمام افراد حاضر در رشته های پزشکی و پیراپزشکی باید از اون برخوردار باشن، اخلاق خوب و صبر و حوصله بالا هستش، زیرا طبیعتا بیماران به علت بیماری که به آن مبتلا هستن از استرس بالا و روحیه ای شکننده برخوردار هستن، در این هنگام هستش که پزشک باید همواره با خوش رویی با بیمارانش برخورد کنه تا بیمار بتونه احساس تنهایی و نگرانی درونی خود رو تا حدود زیادی رفع کنه. ویژگی آخری که میخوام بهش اشاره کنم، و در حقیقت لازمه موفقیت در هر رشته ای هستش، مسئولیت پذیری هست.
دانشگاه های پذیرنده دانشجو رشته پرتودرمانی
- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
- دانشگاه علوم پزشکی کاشان
- دانشگاه علوم پزشکی اراک
- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
- دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله
- دانشگاه علوم پزشکی لرستان
- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
- دانشگاه علوم پزشکی ایلام
- دانشگاه علوم پزشکی بابل
- دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
- دانشگاه علوم پزشکی گناباد
- دانشگاه علوم پزشکی همدان
- دانشگاه علوم پزشکی صدوقی یزده
- دانشگاه علوم پزشکی مازندران
- دانشگاه علوم پزشکی کردستان
- دانشگاه علوم پزشکی البرز
- دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
- دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
- دانشگاه علوم پزشکی زابل
- دانشگاه علوم پزشکی بندر عباس
- دانشگاه علوم پزشکی سمنان
- دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
- دانشگاه علوم پزشکی بهبهان
واحد های رشته پرتودرمانی
رشته رادیوتراپی به طور کلی از دو مقطع کاردانی و کارشناسی تشکیل شده است، در ادامه به معرفی واحد های مقطع کارشناسی این رشته میپردازیم:
- تعداد کل واحد ها: 130 واحد
- دروس عمومی: 22 واحد
- دروس اختصاصی: 84 واحد
- دروس کارآموزی در عرصه: 24 واحد
دروس عمومی
- تربیت بدنی 1
- تربیت بدنی 2
- جمعیت و تنظیم خانواده
- ادبيات فارسي
- زبان انگليسي عمومي
- آشنايي با مباني اسلامي
- انقلاب اسلامی
- اخلاق اسلامی
- مبانی نظری اسلامی
دروس پایه
- آناتومی
- آسیب شناسی
- کمک های اولیه و مراقبت از بیمار
- اصطلاحات و کلیات پزشکی
- فیزیولوژی انسانی
- فیزیک عمومی
- بافت شناسی
دروس اختصاصی
- تکنیکهای رادیوتراپی
- فیزیک تشعشع و مواد رادیواکتیو
- آناتومی سطحی بدن
- تکنیکهای رادیوگرافی
- کارورزی
- دستگاههای رادیوتراپی
- اصول محاسبات و برنامهریزی در رادیوتراپی
- رادیوبیولوژی و حفاظت در برابر پرتوهای یونساز
- تکنیکهای پزشکی هستهای
- کارآموزی بیمارستانی
وضعیت ادامه تحصیل در خارج از کشور
از آنجا که رشته پرتو درمانی در دانشگاه های خارج از کشور به ویژه دانشگاه های کشور آمریکا پیشرفت قابل توجه ای داشته است بسیاری از افراد تا در این دانشگاه ها به ادامه تحصیل بپردازن.
دانشگاه تریسه ایتالیا یک گزینه ایده آل برای ادامه تحصیل در رشته پرتودرمانی (رادیولوژی) به شمار میره، همچنین کالج بهداشت و درمان تارتو که واقع در کشور استونی هستن از سطح آموزش و تجهیزات بالایی برخوردار هستن و در اون ها رشته پرتو درمانی تا مقطع ارشد تدریس میشه.
در کل، تصمیم اینکه در این رشته تحصیل کنین یا نه باید با مشورت و کمک یک مشاور انتخاب رشته کنکور اتفاق بیوفته! در مشاوره کنکور، تمامی ابعاد و مزایا و معایب به شما گفته میشه و باتوجه به شرایط و شخصیت شناسی شما، بهترین رشته دانشگاهی بهتون معرفی میشه. پیشنهاد ما به شما، کمک گرفتن از یکی از بهترین مشاوران انتخاب رشته کنکور ایران، یعنی مهندس استبصاری هست که در کارشون شماره یک هستند.